Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ОМАЛГИН / OMALGIN

Съдържа метамизол натрий и вода за инжекции

Предназначение

ОМАЛГИН е инжекционна форма за краткотрайно въздействие при умерена до силна болка и повишена температура. Прилага се след хирургични интервенции и при спазъм на гладката мускулатура в жлъчните и пикочните пътища.

Как се приема

Медикаментът се прилага инжекционно, мускулно. При максимална еднократна доза от 500 мг, общият размер на дневната доза не бива да надхвърля 1500 мг. Обикновено терапията с ОМАЛГИН е ограничена във времето до няколко дни. Удължаването е допустимо само под лекарски контрол като крайна мярка.

При пропусната инжекция лечението продължава според първоначалното разпределение, като не се търси компенсиране чрез по-висока доза. Предозирането може да причини болки в корема, гадене, посиняване, гърчове и колапс, отслабване на диурезата. Необходима е медицинска намеса.

Възможни нежелани ефекти

В редки случаи лечението с ОМАЛГИН може да причини отклонения в стойностите на някои кръвни показатели – левкопения, тромбоцитопения, агранулоцитоза.

Има данни за единични прояви на бронхоспазъм, астматични пристъпи на алергична основа, хипотония. Не са изключени алергични реакции, при които е необходима медицинска намеса: кожни обриви, обриви с мехури, оток на лицето, затруднено дишане, анафилактичен шок.

Пациенти са сигнализирали и за смущения във функционирането на отделителната система с нарушено отделяне на урина и със симптоматика на нефрит.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ОМАЛГИН не се прилага при алергия към основната съставка метамизол натрий; към други пиразолонови лекарства, ацетилсалицилова киселина, индометацин, пироксикам, волтарен.

Противопоказан при остра чернодробна порфирия и наследствен дефицит на ензима глюкозо-6-фосфат-дехидрогеназа.

Не трябва да се назначава при проблеми с кръвотворенето – гранулоцитопения и тромбоцитопения.

Ограничено приложение при пациенти със заболявания на кръвта; само в краен случай и под лекарски контрол.

Не се прилага при бременност и кърмене; не се използва за лечение на деца под 15 години.

В много редки случаи се прилага чрез венозно вливане; повишен риск от алергични реакции.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелното прилагане с други медикаменти може да провокира промени в терапевтичния им ефект, да го усили или отслаби. Възможни са също и интензивни прояви на странични ефекти. По тази причина лекуващият следва, на база на изчерпателна информация от пациента, да коригира дневни дози, режим на прием или възможността за съвместяване на отделните лекарства. Отнася се до такива продукти като нестероидни противовъзпалителни, златни соли, имуносупресори, спазмолитици, трициклични антидепресанти, перорални противозачатъчни, алопуринал, кумаринови антикоагуланти, някои антибиотици, аспирин.

Усреднена цена в аптеките – 6 лв за 10 ампули по 500 мг/2 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *