ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ИТРАНАЗОЛ / ITRANAZOLE

Съдържа итраконазол, захароза, царевично нишесте, полоксамер, хипромелоза, желатин, вода, оцветители

Предназначение

ИТРАНАЗОЛ е антимикотик за системно приложение. Медикаментът лекува гъбични инфекции с различен причинител по лигавиците в устната кухина, половите органи, по кожата и ноктите, по очите. Подходящ е за продължителна терапия при тежки инфекции от типа микози в белия дроб, главния мозък и костите. Приложим при тропични микози.

Как се приема

Дневната доза и продължителността на лечението с този продукт се определят от лекар в зависимост от диагнозата, тежестта на протичане, възрастта на пациента. Капсулите се поглъщат непосредствено след хранене – без да се дъвчат или разтварят, с достатъчно вода.

При влагалищна гъбична инфекция се препоръчват два пъти по две капсули за един ден, или по две капсули веднъж на 24 часа за три дни.

Кожни инфекции се лекуват с по две капсули веднъж дневно за седмица, или една капсула дневно за 14 дни.

За инфекции на устната кухина се назначава прием по една капсула на ден в продължение на две седмици.

При очни инфекции дневната доза е две капсули наведнъж, приемът е в продължение на три седмици.

Гъбичните инфекции на вътрешни органи изискват продължително лечение с високи дози, които се назначават индивидуално.

При гъбична инфекция на ноктите се прилага т.н. пулсово лечение – по схема, в която дневната доза варира продължително в зависимост от фазата на заболяване. Симптомите на инфекцията по кожата и ноктите отзвучават известно време след излекуването, тъй като е необходима регенерация на засегнатите тъкани.

При пропуснат прием обичайната доза се взема при първа възможност или в следващия планиран момент. При предозиране е необходимо да се потърси медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

Обикновено пациенти съобщават за странични ефекти от типа на гадене, дискомфорт в стомаха, болки в корема, констипация. Има информация също за нарушен месечен цикъл, главоболие, умора и слабост, косопад.

Проявите на алергии са редки и обикновено се проявяват в обриви, зачервяване на кожата и сърбеж, оток на лицето, дишане с хрипове. Тези симптоми могат да отбележат утежняване, затова при появата им задължително трябва да се потърси медицинска помощ. Тя не бива да се отлага, ако са налице признаци като оток на крайниците, подуване на корема, отпадналост и нарастване на телесното тегло, безсъние.

Макар и рядко, не се изключва чернодробно увреждане – разпознава се по гадене и повръщане, отслабване на апетита, болки в корема, слабост, пожълтяване на кожата, тъмна урина и бели екскременти.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ИТРАНАЗОЛ не се назначава при алергия към някоя от съставките на този продукт.

Противопоказан при бременност и кърмене. Жени във фертилна възраст трябва да предприемат мерки за сигурна контрацепция по време на лечението с този медикамент и един месец след прекратяването му.

Специално внимание трябва да се обърне при лечението на пациенти със заболявания на черния дроб, бъбреците и сърцето. При необходимост се редуцират лечебните дози и пациентът е под наблюдение.

Проследяват се кръвни показатели, отразяващи състоянието на черния дроб.

Не се назначава на деца, освен при крайна необходимост.

Взаимодействие с други медикаменти

ИТРАНАЗОЛ е несъвместим с някои медикаменти за лечение на хипертония и ангина пекторис, алергии, статини, сънотворни, антипсихотици, производни на ерготамин, продукти за лечение на опиоидна зависимост, лекарства за контрол на сърдечния ритъм.

Допустим е паралелен прием с други продукти, при което е необходимо проследяване на възможните последици от съвместяването като отслабване или усилване на въздействието, интензивна проява на странични ефекти и пр. Това налага промени на дозировки, режим на прием или лекарствена замяна.

Така е при едновременно приемане с антибиотици, бета-блокери, антикоагуланти, имуносупресори, лекарства за СПИН и злокачествени тумори, сънотворни, успокоителни, антидепресанти.

Усреднена цена в аптеките – 16 лв за 15 капсули по 100 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *