Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ФОЗАВАНС / FOSAVANCE

Съдържа алендронова киселина, холекалциферол (витамин D3), микрокристална целулоза, безводна лактоза, средноверижни триглицериди, желатин, кроскармелоза натрий, захароза, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, бутилхидрокситолуен, модифицирано царевично нишесте, алуминиево-натриев силикат

Предназначение

ФОЗАВАНС се прилага при остеопороза; приемът на продукта предотвратява счупвания на бедрена кост или прешлени при пациентки в постменопауза.

Двете активни съставки – алендронова киселина и витамин D3, оптимизират състава и състоянието на костната тъкан. Алендроновата киселина като бифосфонат предпазва от загуба на костно вещество и оптимизира възстановителните процеси в костите. Холекалциферолът нормализира усвояването на калция от храната и хранителните добавки и поддържането му в организма в необходимото количество.

Как се приема

Приемът на ФОЗАВАНС трябва да бъде назначен от лекар. Таблетка от продукта се взема веднъж седмично, като се поглъща без дъвчене, само с чаша обикновена вода. Това става сутрин, преди закуска. Задължително е медикаментът да се приема в изправено или седнало положение – не бива да се ляга и през следващите 30 минути. Легнало положение може да се заеме едва след първото хранене за деня.

Медикаментът никога не се приема вечер преди лягане или сутрин преди ставане.

При пропуснат прием следващата таблетка се взема на другия ден; никога не трябва да се взема повече от една таблетка в рамките на 24 часа. Ако случайно е приета по-висока доза, трябва да се изпие чаша прясно мляко и да се потърси лекарска помощ.

Продължителността на приема трябва да бъде определена от лекуващия в зависимост от повлияването.

Възможни нежелани ефекти

Най-често приемът на медикамента може да предизвика болка при преглъщане и парене в стомаха; киселини; разраняване на хранопровода.

В по-редки случаи се регистрират смущения от рода на алергични реакции с обриви, оток на лицето, устните, езика и гърлото; затруднено преглъщане и говор, дихателни затруднения. Съобщава се и за изтръпване и болка в устната кухина, тежест в челюстта, изпадане на зъб – може да е свързано с отслабване на челюстната костна тъкан.

Има информация за силни болки в ставите и мускулите; за счупване на бедрена кост след усещане за слабост, дискомфорт и болка в зоната на таза и долните крайници. Обикновено това се случва при продължително лечение на остеопороза; при симптоми като описаните трябва да се направи медицинска консултация.

Други смущения след прием на медикамента могат да са стомашен дискомфорт и болки в коремната област; подуване и газове, диария; оток на крайниците; главоболие, замайване; сърбеж и косопад.

В редки случаи пациенти имат оплаквания от храносмилателни смущения, гадене и повръщане, вътрешно кървене – разпознаваемо по черни екскременти; грипоподобни симптоми, зрителни смущения. Има данни и за нарушен баланс на калция в организма; фоточувствителност, поява на рани в устата, стесняване на хранопровода. Описани са също и пациенти, при които е увредена кост в ухото и това причинява сълзене, възпаление, частична загуба на слуха.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ФОЗАВАНС не се прилага при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът е противопоказан при проблеми с хранопровода или с преглъщането; при ниски стойности на калция в кръвта; ако пациентът не е в състояние да стои прав или в седнало положение в продължение на 30 минути.

Лекуващият следва да прецени безопасността на приема в случаите с бъбречни заболявания, при онкологично заболяване с или без провеждане на химио/лъчетерапия; при нарушено усвояване на минерали в червата или стомаха;  при лошо състояние на зъбите. Оценява се възможен риск при пушачи.

Противопоказан при деца и подрастващи под 18 години.

Противопоказан при бременност и кърмене; медикаментът се прилага само при жени в постменопауза.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием на лекарството с други медикаменти може да усили страничните ефекти като киселини, парене и поява на ранички по хранопровода и в устната кухина. В други случаи се влошава усвояването на полезните съставки от прилаганите медикаменти или се затруднява правилното приемане на калций и витамин D3 в организма. Необходимо е внимание при съчетаването на ФОЗАВАНС с калциеви добавки и антиациди; нестероидни противовъзпалителни; понижаващи теглото и холестерола; лекарства срещу гърчове; кортикостероиди; специални медикаменти за онкоболни.

Усреднена цена в аптеките – 28 лв за 4 таблетки по 70 мг  

 

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *