ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо не трябва да докосвате лицето си по време на епидемия с коронавирус?

Епидемията от коронавирус изкара на дневен план някои позабравени и пренебрегнати правила за защита от вирусни и инфекциозни заболявания

коронавирус
Защо не трябва да докоснете лицето си по време на епидемия с коронавирус?

Препоръки как да се предпазите от различни респираторни инфекции има в огромно количество. Всички те предполагат различни варианти: от употреба на хранителни добавки и лекарства до използването на импровизирани предпазни средства. Но сред съветите за превенция има и една доста проста опция: не докосвайте лицето си.

Защо не бива да се докосва лицето, не само сега, когато светът е в състояние на пандемия, заради коронавирус?

Важи ли това правило и при другите инфекциозни и вирусни заболявания?

Д-р Галина Кожевникова

Отговор на тези и други въпроси дава д-р Галина Кожевникова, ръководител на отделението по инфекциозни заболявания в една от големите московски болници.

„Това всъщност е стандартна хигиенна препоръка.“ Теоретично вирусите могат да се предават през лигавиците на очите и носа. Ако ръцете ви са мръсни, те могат да се окажат заразени не само с коронавирус, но и с всичко друго, всякакви вируси и бактерии. В този случай не трябва да се притесняваме от инфекция през кожата, а през лигавиците.

Всъщност, малко трудно е да си го представим. За заразяване по този начин е необходимо вирусът да попадне на ръцете ви, след това ръцете да не се мият известно време и да докосвате с мръсните ръце областта на носа и очите. Или пък да плюнчите пръстите с помощта на езика.

Теоретично това е възможно: вирусът се заселва на повърхността на кожата, задържа се там, човек започва да докосва лицето си с ръце, да търка очи с мръсни ръце и се заразява

На практика вирусът живее дълго време на различни повърхности извън човешкото тяло. Новият коронавирус остава до два-три дни върху повърхности от пластмаса или неръждаема стомана и до 24 часа върху картон. Във въздуха той оцелява до 2-3 часа. Сравнително тежък е и пада на земята. Затова и се налага да се спазва дистанция от метър и половина-два между хората, които чакат на опашки пред магазините или някъде другаде. Плюс това, имате нужда от много вирусни частици, които да попаднат върху лигавицата, уточнява специалистката. Може би вече си мислите, че заразата не е лесна, ако си пипате лицето с непочистени ръце. Така изглежда, но вие все пак се презастраховайте и избягвайте да го правите, за да не се окажете без време преносител на опасния коронавирус.

Що се отнася до проникването на вирусни частици през лигавицата на окото в тялото, се смята, че в този случай вирусът може да увреди очите и чак след това да се разпространи по-нататък през тялото. Очите, обаче са сравнително труден път за проникване за него.

Вярно ли е, че обтриването на тялото с алкохол или белина ще унищожи упорития коронавирус?

От самото начало на разпространението на новия коронавирус потребителите в мрежата започнаха да споделят различни народни средства, които уж помагат за предотвратяване и борба с COVID-19. Един от тях е третирането на цялото тяло с етанол или белина, или само с белина. Тази мярка не е ефективна в борбата с вируса и може да доведе до опасни последици.

Защо не бива да се маже цялото тяло със спирт (алкохол) или белина?

Обтривайки тялото с алкохол или белина, човек няма да може да убие вирусите, които вече са навлезли в организма, казва д-р Галина Кожевникова, като се позовава на информация, публикувана на сайта на Световната здравна организация (СЗО). Освен това, всеки един от тези продукти може успешно да се използва за дезинфекция на повърхности, но само в отделни случаи, както и в съответствие с редица правила.

Например, кърпичките, напоени с поне 70-прицентов алкохол, могат да обработват смартфони и други често използвани повърхности. С алкохолен антисептик трябва редовно да обтривате ръцете си, особено ако няма начин да ги измиете със сапун.

В зависимост от концентрацията на разтвора на белина, можете да хигиенизирате бани, подове, инструменти, различно оборудване, дрехи и др. Въпреки това, използването на белина изисква да имате под ръка гумени ръкавици, а в някои случаи – маска и очила.

Каква е опасността от прилагане на спирт и белина върху цялото тяло?

Попадането на тези вещества може да нарани лигавиците на очите и устата. В допълнение, белината може да причини тежки химически изгаряния на кожата. От своя страна етиловият алкохол, приложен върху цялото тяло, може не само да изсуши кожата, но и да доведе до сериозни последици.

Ако се абсорбира от кожата, особено когато става въпрос за една по-голяма площ от ръцете, той е в състояние да причини неврологични проблеми, да засегне работата на сърцето и други органи. Особено опасно е използването на етилов алкохол при деца.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *