ЕТОРИСТАД / ETORISTAD

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Съдържа еторикоксиб, безводен калциев хидрогенфосфат, микрокристална целулоза, повидон К29-32, кроскармелоза натрий, магнезиев стеарат, хипромелоза, лактоза монохидрат, титанов диоксид, триацетин

Предназначение

ЕТОРИСТАД помага при болка и оток у пациенти с ревматоиден артрит, остеоартрит, подагра и анкилозиращ спондилит. Продуктът е вид нестероидно противовъзпалително средство, с чието въздействие се овладяват възпалителни процеси в ставите и мускулната тъкан.

Медикаментът може да се прилага и в случаите на умерена болка след стоматологична интервенция.

Как се приема

Медикаментът е предназначен за краткосрочно приложение. Дневната доза се определя от лекуващия в зависимост от здравословния проблем и състоянието на пациента. Лекарството се предлага във варианти с различна дозировка на активната съставка: 30, 60, 90 или 120 мг.

Таблетките се поглъщат цели, дневната доза наведнъж, без връзка с храненияата.

При остеоартрит – 30 мг веднъж дневно или повече, но не над 60 мг;

При ревматоиден артрит и анкилозиращ спондилит – 90 мг, веднъж дневно;

При подагра – 120 мг веднъж дневно; при кризи; за не повече от 8 дни;

След зъбна операция – 90 мг, веднъж дневно, за не повече от три дни.

Ако е пропуснат планов прием, следващата доза се взема на другия ден, без да се прави опит за компенсиране чрез по-голямо количество.

При предозиране трябва да се потърси медицинска помощ.

Пациенти с леко заболяване на черния дроб не бива да приемат повече от 60 мг от продукта дневно; при средно тежко състояние граничната доза е 30 мг.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този медикамент може да провокира странични ефекти, някои от които изискват

незабавна медицинска намеса. Необходимо е да се прекрати приемът и да се потърси помощ, ако се развият симптоми като обрив, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане; пожълтяване на кожата и склерите; болка в гърдите, оток на крайниците; силни болки в стомаха, последвани от черни екскременти.

Най-честите странични ефекти са болки в стомаха, задържане на течности иоток на долните крайници; главоболие, замайване; сърцебиене, неравномерен пулс; хипертоничен пристъп, бронхоспазъм, храносмилателни нарушения, киселини, гастрит, запек, гадене и повръщане, възпаление на хранопровода, ранички в устата; чернодробни смущения, умора и слабост.

С по-малка честота са смущения като гастроентерит, промени в показатели на кръвната картина, депресивни състояния, халюцинации, смущения в зрението и слуха, ритъмни нарушения, кашлица, мускулни крампи, нарушения на водно-солевия баланс по различни показатели, болка в гърдите.
В редки случаи е възможно да се развият ангиоедем, хепатит, чернодробна недостатъчност, хепатит, безпокойство и обърканост, ниски стойности на сирумния натрий, тежки кожни реакции.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЕТОРИСТАД не се прилага при алергия към някоя от съставките, както и към други нестероидни противовъзпалителни, ацетилсалицилова киселина и СОХ-2 инхибитори.

Продуктът е противопоказан при язва на стомаха или вътрешни кръвоизливи; чернодробно или бъбречно заболяване в тежка форма; болест на Крон, язвен колит, колит; сърдечна недостатъчност, стенокардия; при прекаран инсулт или инфаркт; при неконтролирана хипертония.

Бременни и кърмачки не трябва да се лекуват с този медикамент; да не се приема от жени във фертилна възраст, които се опитват да забременеят.

Ако приемът на ЕТОРИСТАД причинява замайване, халюцинации, тремор, влошена координация на движенията или забавени реакции, пациентът не бива да шофира.

Да не се използва за лечение на деца и подрастващи под 16 години.

Рискови пациенти, за които се преценява индивидуално дали приемът е безопасен, са такива с дехидратация, задържане на течности и отоци, стомашни кръвоизливи в миналото, при хипертония; при сърдечни, бъбречни и чернодробни заболявания; при диабет.

На пациенти над 64 години може да се назначи редуцирана доза.

Взаимодействие с други медикаменти

ЕТОРИСТАД може да се приема паралелно с други лекарства, при условие че лекуващият следи за състоянието на пациента и при необходимост коригира терапевтичния план. Това засяга съвместното прилагане с варфарин или друг антикоагулант, някои антибиотици; метотретксат, такролимус или циклоспорин – за потискане на имунната система, литий, диуретици, АСЕ-инхибитори и блокери на ангиотензин-рецепторите при сърдечна недостатъчност и високо кръвно; лекарства за астма, полмони и противозачатъчни таблетк. Може да се приема с малки дози ацетилсалицилова киселина.

Усреднена цена в аптеките – 6.50 лв за 14 таблетки по 60 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *