ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

РОФЕРОН-А / ROFERON-A

Съдържа интерферон алфа-2а, амониев ацетат, натриев хлорид, бензилов алкохол (10 mg/1 ml), полисорбат 80, ледена оцетна киселина, натриев хидроксид, вода за инжекции

Предназначение

РОФЕРОН-А ампули е антивирусен продукт. Съдържа интерферон алфа-2а; съставката е сходна на естествения интерферон алфа, чрез който човешкият организъм гради противовирусната си защита. Лекарственият продукт има основно приложение като средство за потискане растежа на определени клетки.
Използва се при лечението на вирусни инфекции от типа на хепатити, както и при онкологични заболявания.

Как се приема

РОФЕРОН-А е лекарствен продукт в инжекционна форма. Фабрично дозираните инжекции за еднократна употреба се прилагат от медицинско лице – лекар или сестра освен в случаите, когато пациентът е обучен да си ги поставя сам. Инжектирането на съдържимото е подкожно, в дози, определени в зависимост от заболяването от лекуващия лекар. Дневната доза, инжектирана на пациента, не бива да превишава 36 милиона международни единици (IU).

Възможните диагнози, при които може да бъде използвано лекарството, са левкемия, лимфоми, карциноми, хепатит В и С, злокачествен меланом.

Медикаментът е за дългосрочно приложение; в някои случаи терапията може да продължава с години.

При пропусната инжекция терапията продължава след консултация, без да се увеличава обичайната доза. В случай на предозиране е необходима спешна връзка с лекуващия за инструкции.

Възможни нежелани ефекти

При лечение с този медикамент са възможни тежки странични ефекти като алергични пристъпи с уртикария и затруднено дишане; депресивни състояния; влошено зрение. При такава симптоматика незабавно трябва да се потърси лекарска помощ.

Други странични ефекти, съобщавани най-често, са главоболие, гадене, диария, грипоподобни симптоми с болки в мускулите и ставите, отпадналост, отслабване на апетита, промени в стойностите на белите кръвни клетки, алопеция, понижени показатели на калция в кръвта, интензивно потене.

Има информация и за понижени показатели за тромбоцити и червени кръвни клетки; сърдечни смущения – сърцебиене и аритмия, болки в стомаха, болки в гръдната област, подуване, повръщане, пресъхване на устата или горчив вкус.

В редки случаи е възможно да се развият нарушения на водно-солевия баланс, депресивни състояния, объркване, тревожност, нервност, влошено качество на съня, мускулна слабост, тремор, мускулна слабост, изтръпване и боцкане по кожата, псориазис – поява или влошаване; белтък в урината; влошени чернодробни функции.

Има данни и за много редки случаи на пневмония, херпес, генитален херпес, автоимунни прояви от различен тип, суицидни мисли или опити, повишена кръвна захар, гърчове, кома, инсулт, сърдечни пристъпи, сърдечна недостатъчност, кашлица, задушаване, панкреатит, запек или диария, метеоризъм, стомашни киселини, кървене от носа, сухота на лигавиците, артрит, манийни състояния, влошаване на бъбречните функции.

При лечение на злокачествени заболявания са възможни усложнения на онкологичната картина; възможни са вътрешни кръвоизливи и зрителни смущения.

Много тежки последици могат да са усложнените колити, белодробна артериална хипертония, отхвърляне на трансплантиран орган.

Медикаментът обикновено се използва паралелно с други лекарства; страничните ефекти могат да са резултат от лекарствени взаимодействия или действие на другите продукти.

Кога НЕ БИВА да се употребява

РОФЕРОН-А не се прилага при алергия към съставките му.

Противопоказан при сърдечни, бъбречни или чернодробни заболявания в тежка форма, при нарушения на костния мозък, при цироза или чернодробна терапия с последващо отслабване на имунната система; при неврологични смущения, включително загуба на съзнание.

Не се прилага за лечение на деца, бременни и кърмачки освен в случаите, когато лекуващият преценява това като крайно наложително. Става под контрол и промени в основната програма, например прекъсване на кърменето.

Не се препоръчва шофиране или работа с тежки машини, ако терапията с този продукт причинява сънливост, объркване и нервност, зрителни смущения и др.

Взаимодействие с други медикаменти

Пациентът информира лекуващия за всички медикаменти, които приема, за да се прецени възможното коригиране на дози, замяна или временно спиране на продукти заради терапията с РОФЕРОН-А. такива са например случаите с прием на лекарства за астма, лекарства за ХИВ-позитивни, противохепатитни; при злоупотреба с алкохол.

________
Усреднена цена в аптеките – 26 лв за една стандартна ампула

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *