ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

НЕОАМОКЛАВ / NEOAMOCLAV

Съдържа амоксицилин, клавуланова киселина, магнезиев стеарат, натриев нишестен гликолат тип А, безводен силициев диоксид, титанов диоксид, хипромелоза, макрогол 4000

Предназначение

НЕОАМОКЛАВ е антибиотичен продукт – съчетание от две съставки: пеницилиновата амоксицилин и клавуланова киселина. Амоксицилинът убива патогените от бактериален тип, които причинява инфекции. В някои случаи тази функция може да се окаже блокирана – а клавулановата киселина предотвратява подобна опасност.

НЕОАМОКЛАВ се препоръчва за лечение при инфекции на синусите, дихателните пътища, средното ухо; на пикочните пътища; при зъбни инфекции; на кожата и меките тъкани; на костите и ставите.

Как се приема

Таблетките НЕОАМОКЛАВ се поглъщат с вода в началото на храненето или непосредствено преди него. Необходимо е да се спазват равни интервали от време между приемите, в зависимост от назначените дневни дози. Терапията с този медикамент не бива да продължава повече от две седмици.

Медикаментът се предлага в два варианта на съдържание за активните съставки амоксицилин/клавуланова киселина, съответно 500/125 или 875/125 мг. Изборът на вариант и терапевтичната схема се определят от лекуващия в зависимост от тежестта на заболяването и възрастта на пациента.

За възрастни и деца с тегло над 40 кг обичайните дози са:

  • Таблетки от 500/125 мг – по една, три пъти дневно;
    Таблетки от 875/125 мг – по една, два пъти дневно; при необходимост от по-висока доза схемата е 3х1.

При деца под 6 години или с тегло по-малко от 40 кг обикновено се препоръчва друга форма от медикамента – суспензия.

При пациенти с бъбречни или чернодробни заболявания дозирането е индивидуално и под лекарски контрол.

Ако е пропуснат прием, таблетката може да се вземе по-късно, но не твърде скоро преди следващия – интервалът трябва да е поне четири часа. Не трябва да се приема двойна доза с цел компенсиране на пропуснатото.

При предозиране са възможни смущения от рода на гадене и повръщане, болки в стомаха, диария; възможни са гърчове, затова трябва да се потърси навреме медицинска помощ.

Приемът на медикамента не бива да се прекратява преждевременно дори когато пациентът чувства подобрение; не са изключени рецидиви.

Възможни нежелани ефекти

При лечение с НЕОАМОКЛАВ са възможни алергични реакции, изразени в обриви с различна интензивност; оток на лицето, устните и гърлото – ангиоедем; затруднено дишане. Има информация за припадъци, болки в ставите, висока температура, подуване на лимфни възли, възпаление на кръвоносни съдове.

Възможни са смущения от рода на възпаление на дебелото черво с диария – водниста, често с кръв и слуз, с повишена температура и отпадналост.

Сред честите странични ефекти се споменават гъбични инфекции, гадене и повръщане. По-рядко са оплакванията от обриви, храносмилателни отклонения, главоболие, световъртеж.

При кръвни изследвания понякога се констатират смущения в чернодробните функции.

Като редки смущения след прием на медикамента се споменават обриви тип еритема мултиформе – мехури с прилика на мишена. Възможни са промени в кръвните показатели, засягащи белите кръвни клетки и механизма на съсирване.

Тежки състояния, изискващи незабавна медицинска намеса, са алергичните реакции, възпаление на дебелото черво, генерализирани обриви, хепатит, хиперактивност, гърчове, забавено кръвосъсирване, хемолитична анемия, кристали в урината.

Кога НЕ БИВА да се употребява

НЕОАМОКЛАВ не трябва да се приема при алергия към някоя от съставките, както и към други антибиотици.

Не се прилага при пациенти с хепатит/жълтеница.

Безопасното прилагане се обсъжда индивидуално при пациенти, които се лекуват от бъбречно или чернодробно заболяване, диагностицирани са с инфекциозна мононуклеоза или са с нередовно уриниране.

Бременни и кърмачки трябва да се консултират с лекар за възможността да приемат медикамента, без това да навреди на плода/бебето или на тях самите.

Взаимодействие с други медикаменти

Всяко лекарствено съвместяване с НЕОАМОКЛАВ се обсъжда предварително с лекуващия, като се оценява ефектът от възможните взаимодействия: отслабване или усилване на ефекта, проява на опасни странични ефекти и пр. Особено внимание е необходимо в случаите, когато пациентът е приемал или приема алопуринол, антикоагуланти, пробенецид, метотрексат, микофенолат мофетил при пациенти с трансплантирани органи.

_
Усреднена цена в аптеките – 20 лв за 14 таблетки по 875/125 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *