Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Сандра Лий: откъде идва акнето и как да се справим с него?

Известната дерматоложка, автор на проекта „Dr. Pimple Popper“, разказа как се появява акнето и дали може да бъде премахнато

акнето
Д-р Сандра Лий: откъде идва акнето и как да се справим с него?

Спойлер: възможно е, при определени условия.

Никой не обича да говори за акнето, но всеки поне веднъж в живота си е изстисквал пъпка, появила кой знае откъде точно в най-неподходящия момент. Акнето не е най-очакваният гост, но никой не може да се застрахова срещу него.

Какво да правим, когато се появят пъпките, какви компоненти в козметиката могат да ги причинят и как „правилно“ да се контролира акнето, каза известната американска дерматоложка Сандра Лий. Сандра е добре запозната с пъпките, тъй като е водещ и автор на предаването Dr. Pimple Popper, което се излъчва по TLC.

Акнето: видове и класификация

Има различни видове акне, например юношеско и възрастово акне. Акнето се квалифицира и според тежестта – акне конглобата е най-тежката форма. Има случаи, в които различните форми на акне се групират според външните причини, провокирали появата на пъпки (например козметично акне и акне Майорка).

Ние ще говорим за ​​отворените и затворени комедони – тях ги има почти всеки. Пъпките с бели връхчета са затворени комедони, защото се крият под горния слой на кожата и кислородът не прониква в тях. Когато комедоните са отворени и под въздействието на кислорода, мръсотията попада в тях, а кожните клетки се окисляват, стават черни (точки) и затова са толкова забележими по лицето.

Акнето има „жизнен цикъл“, има периоди, когато обривите се засилват или намаляват

Струва си да свържем бактериите към процеса. Бактериите, които се хранят с мастни секрети и мъртви клетки. Благодарение на това се появява вторият стадий на акнето – абсцес или възпалена пъпка. Това са много омразните червеникави обриви. Абсцес се образува след излизане на пъпка и, най-вероятно, вече е готов да пробие.

Следващият етап, с който не всеки е желателно да се сблъска, е по-сериозната форма на акне. Когато имате израстъци и кисти, това означава, че възпалителният процес отива дълбоко под кожата. Именно този етап предизвиква най-големи страхове сред дерматолозите, защото в този случай има най-голяма вероятност от образуване на белег по време на отстраняването.

Една от основните причини за появата на акне

Акнето има „жизнен цикъл“. То не е вечно, колкото и ужасно дълго да ви се струва пребиваването му. Има периоди, когато обривите се увеличават или намаляват, в определени дни от месеца, особено при жените. Нашите хормони са основната причина за появата на акне, поради което страдаме най-много от тях през тийнейджърските години (или по време на менопаузата при жените). Поради това, за съжаление, много жени са принудени да се борят с пъпките през целия си живот. Акнето е хормонален проблем. Когато остаряваме, се появява много по-рядко, защото кожата става по-малко мазна, по-суха и количеството на хормоните намалява. То в много отношения е знак за младост. Дано това помогне на хората да го преживеят по-лесно. Ако имате акне, значи нивото на хормоните все още е високо и, да речем, все още сте млади.

Ако стискате пъпка с голи ръце, тогава спазвайте максимална стерилност

В допълнение, някои косвени фактори могат да отключат появата на акне. Ако се потите при спорт или например дълго време седите на колело, натискът върху задните ви части определено може да причини обриви в тази област. Същото се отнася и за продължителния контакт на кожата с плътно прилепнало спортно облекло. Не забравяйте да измиете мастните секрети след тренировка и не стойте с потни и мръсни дрехи през целия ден. В противен случай това определено ще доведе до появата на обриви. Много често пъпките се появяват и поради лошия навик да пипаме лицето си, без значение дали ръцете са чисти или мръсни.

Компоненти в козметиката, които могат да причинят акне

Трябва да обърнете внимание на продуктите, които могат да запушат или блокират порите, тъй като в тях се образуват бели и черни точки. По-добре е да избягвате гъсти козметични продукти на базата на мехлем или вазелин, особено ако имате мазна кожа. Добре е да сте внимателни, дори когато избирате продукти за коса. Косата често пада върху лицата ни и може да бъде една от причините за появата на пъпки.

В Америка има линии, на които пише: „Не причинява комедони“, което означава, че продуктът не предизвиква запушване на порите и образуване на черни точки или язви.

Трудно е да се назоват специфичните компоненти, които причиняват акне, тъй като всички процеси по кожата са индивидуални. Но ако искате да се отървете от несъвършенствата, тогава може би трябва да потърсите продукти с ексфолиращ ефект – с третиноин или нещо с ниско съдържание на киселина за химически пилинг, например бета или алфа хидрокси киселини, гликолова, салицилова или млечна киселина. Тези съставки помагат да се ексфолира кожата и да се очистят порите.

Смачкайте акнето – да, ама не!

Като всички дерматолози и аз
не препоръчвам да премахвате акнето у дома. Все пак ми се струва, че много от нас просто не могат да устоят на изкушението. Затова считам за свой дълг да давам полезни препоръки. Разбира се, можете да използвате специално оборудване. Например, аз използвам комедоновия екстрактор Chamberberg. Основното е, ако стискате пъпка с голи ръце, тогава спазвайте максимална стерилност. И е много важно да разберете кога да спрете.

Знам, че въздържането не е лесно. Имам опит в това, от моя 13-годишен син, когото попитах тази сутрин: „Стискал ли си пъпките снощи?“ И той отговори: „Да“. По лицето му все още имаше няколко червени обрива и петна.

Най-добрият съвет, който мога да дам, е да използвате средства за лечение на акне, които могат да се прилагат в конкретни области. Това е полезно по две причини. Първо, така действате върху определена зона, тъй като такива продукти имат антибактериални компоненти. Второ, това ще ви попречи да стискате пъпката: когато нанасяте крема с пръсти, ще си спомните, че това е достатъчно и няма да искате да продължите с някое неразумно действие, като да я изстискате, например.

В идеалния случай трябва да изчакате, докато акнето премине от само себе си. Но вие, разбира се, можете да отидете на дерматолог, да си вземете рецепта за лекарства или дори да ви направят инжекции в определени области с обриви, така че те да преминат по-бързо.

Дори звездите не могат да избегнат обривите и появата на акне. За съжаление и те не знаят как да го маскират. Вижте най-изразителните случаи в нашата галерия.

Дженифър Гарнър
Джъстин Бийбър
Амбър Хърд

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *