ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо трябва да ядете шамфъстък преди лягане?

Едва ли има човек, който да не е опитвал шамфъстък. Повечето хора си мислят обаче, че шамфъстъка е просто добавка към някои алкохолни питиета

шамфъстък
Ползите от редовната консумация на шамфъстък са много

Да, не всеки знае че вкусният шамфъстък има някои особени ползи за здравето.

В Персия, например, преди повече от 2 хиляди години ядките от шамфъстък са били приемани за символ на богатство и просперитет.

Малка, солена, вкусна – много от нас просто обожават тази ядка, без дори да подозират за нейните почти магически свойства и функции, които ще ви изненадат!

Шамфъстъкът не е от най-хранителните ядки, но той има огромна хранителна стойност за организма. Много хора се страхуват да ядат ядки вечер или по време на диети, защото се притесняват, че това ще се отрази зле на фигурата им. Шамфъстъкът не просто се препоръчва, но дори е полезно да се яде преди лягане, без да се страхувате, че по-късно ще настъпи издуване или излишните калории ще бъдат отложени през нощта на най-видните места по тялото!

 

Шамфъстък – не просто вкусна и забавна за ядене, но и много полезна ядка

 

Преди да разберете защо е добре и препоръчително да се яде шамфъстък преди лягане, нека кажем нещо за ползите на тази ядка.

Шамфъстъкът е много питателен, като 1 порция (28-грамова или 49 шам-фъстъка)съдържа:

– Калории: 159.
– Въглехидрати: 8 грама.
– Фибри: 3 грама.
– Протеин: 6 грама.
– Мазнини: 13 грама (90% са ненаситени мазнини).
– Калий: 6% от препоръчителния дневен прием.
– Фосфор: 11% от препоръчителния дневен прием.
– Витамин В6: 28% от препоръчителния дневен прием.
– Тиамин: 21% от препоръчителния дневен прием.
– Мед: 41% от препоръчителния дневен прием.
Манган: 15% от препоръчителния дневен прием.

По-специално, шамфъстъкът е една от най-богатите на витамин В6 храни.

Витамин В6 е важен за няколко телесни функции, включително регулиране на кръвната захар и образуването на хемоглобин, молекула, която носи кислород в червените кръвни клетки.

Шам-фъстъкът е богат и на антиоксиданти. От всички ядки, шамфъстъкът има най-високо съдържание на лутеин и зеаксантин – много важни антиоксиданти за здравето на очите.

Малките зелени ядки са с ниско съдържание на калории, но високо съдържание на протеини. Всъщност са с отрицателно съдържание на калории. Това ще рече, че за да може организмът да усвоява ядките, той ще изразходва повече енергия, отколкото дава самият продукт.

Редовното похапване на шамфъстък гарантира по-добра чревна микрофлора (заради наличието на фибри). Освен това ще се понижи кръвното налягане и холестерола, а кръвоносните съдове ще имат по-добро здраве, ако се консумира редовно малката зелена ядка.

 

Шамфъстъкът може да се яде дори преди лягане!

 

Те съдържат фолиева киселина, биотин – витамин Н, В7, ненаситени мазнини, магнезий и много други полезни вещества, които ще имат тонизиращо действие върху организма. Ядките се препоръчват при хронична умора: ако имате проблеми със съня, ако заспивате лошо, ако сте тревожни дори и насън, тогава шамфъстъкът е това, което ще ви препоръча дори лекаря. Те подобряват качеството на съня и дават усещане за ситост. Единственото условие е да се яде суров шамфъстък, а не печен и солен.

 

Какво се случва, ако се яде редовно шамфъстък?

 

Ако хапвате шепа от този продукт на ден, тогава с течение на времето психоемоционалното ви състояние ще се подобри, сънят ще бъде по-здрав, теглото ще тръгне надолу (при правилно хранене и придържане към спорт и отдих), нивата на кръвната захар ще се нормализират. Шамфъстъкът е просто задължителен за хората, страдащи от диабет.

Разбира се, всичко това ще се случи, ако сте умерени в консумацията! По-полезни са, както вече стана ясно, суровите небелени ядки. Първо, стойността и наситеността на макро- и микроелементите в тях са по-високи. И второ, именно процесът на почистване на шамфъстъка е фактор, който ще помогне да се контролира количеството на изяденото. Малка шепа е достатъчна за тялото преди лягане.

Освен това, ядките могат да се добавят към салатата от рукола, спанак и маруля или да се приготви каша, например овесена каша, с добавка на шамфъстък. Имайте предвид, че тази екзотична ядка не е допълнение само на десертите, сладоледа и салатите, но и на супите.

Не избягвайте продукти, получени от шамфъстък: маслото от шафъстък например може да се намаже на тънък слой върху хляб или бисквита. Това ще е идеална междинна закуска за онези, които искат да отслабнат.

Обърнете внимание, че този продукт, освен всичко друго, стимулира и производството на мелатонин, който е отговорен не само за включването на моделите на будност и сън, но също така ни предпазва от стрес, ранно стареене, всякакви заболявания, включително и рак.

Вместо заключение: шамфъстъкът е мощен природен имуномодулатор. Това е ядка, която трябва да се яде не само защото е вкусна, но най-вече и защото има повече ползи и почти никакви вреди.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Защо трябва да ядете шамфъстък преди лягане?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *