Защо има болки в шията след сън и какво може да се направи?

Сутрешните болки в шията са прояви на заболявания или разстройства на тялото. Нека се опитаме да открием причините и да разберем как да ги премахнем

шията
Защо има болки в шията след сън и какво може да се направи?

Болката във врата може да бъде различна – остра и тъпа, да се усеща като дърпане и спазми, пробождане или като пулсация.

Защо се появява сутрешната болка в областта на шията?

Болката може да се усилва постепенно или да е внезапна. Освен това могат да се появят следните симптоми:

– да се усеща болка към главата, слепоочията, венците или ушите;
– засегнатата област може да се зачерви, възможно е локално повишаване на температурата, подуване;
– може да има загуба на усещане, изтръпване, мравучкане;
– умора на мускулите на шията или обща умора;
пареза или парализа на ръцете.

Причини за болка във врата

1. Нарушаване на кръвоснабдяването и снабдяването с кислород заради неудобно положение по време на сън или почивка. Болките се усещат като дърпане или са тъпи, може да има и спазми.

2. Възпалителен процес. При наличие на възпаление ще има силно подуване на тъканите и мускулите, компресиране на нервните окончания. Болката ще бъде остра, силна.

3. Инфекциозни заболявания. Болката може да бъде в предната или задната част на шията, горната част на гърба. Болката ще премине само след лечение на основното заболяване.

4. Тумори. Растежът на тумори в горната част на раменете води до притискане на тъкани, мускули, нервни коренчета. Това провокира силна болка.

5. Съдови лезии. Болката възниква не само в областта на шията. Тя отива към главата, крайниците, гърдите и долната част на гърба. Възможно е да има нарушения в кръвообращението. Тогава болката ще бъде придружена от подуване, мускулно напрежение, общ дискомфорт.

Първа помощ

За да се облекчи състоянието, можете да използвате най-обикновени методи за намаляване на дискомфорта:

– осигурете удобно положение на шията;
– ако болката е възникнала поради наранявания или синини, приложете студен компрес върху засегнатата област;
– при спастична болка трябва да се сложи топъл компрес или кърпа;

Можете да вземете спазмолитик и да се консултирате с лекар.

Често причината за болката е дълъг престой на течение. Ако сте сигурни, че поради тази причина ви боли врата, може да направите компрес с камфорно масло или руски спирт.

Домашни методи за облекчаване на болката

Добър ефект дава физиотерапевтичното лечение: терапевтични упражнения, масаж, електрофореза и народни средства, приложени в зоната на яката. Важно е да знаете, че домашното лечение е разрешено само с одобрението на лекар и може да е допълнение на основното лечение, но не и да го замести.

Усещането за болка в шията след сън през нощта е доста често срещано състояние. За да се намали по някакъв начин дискомфорта, човек не трябва да прави резки движения. Възможно е да има противопоказания за употребата на определени средства или непоносимост към отделни компоненти. Не използвайте компреси с повишаване на общата или локална температура при високо кръвно налягане, тумори в горната част на гърба и шията.

Компреси за болки във врата

– Смесете водка със сок от алое в равни количества, добавете лъжица синапено семе. Сложете сместа върху памучно парче плат и оставете да престои една нощ. За по-сигурно може да увиете отгоре с тънък найлон и удобен вълнен шал.

– Смесете ръжено брашно с вода, добавете морска сол. Направете „лапа“ и я нанесете върху засегнатата зона за два-три часа.

– Направете каша от ситно нарязани листа от елша, репей и подбел. Нанесете върху шията и увийте с шал. Оставете за една нощ.

– Изстискайте сока от няколко картофа, добавете лъжица мед. Поставете сместа върху възпаленото място, увийте с кърпа.

– Смелете шишарки от хмел, добавете свинска мас. Поставете така получената смес върху шията и оставете за няколко часа.

– Лаврово масло (продава се в здравословните магазини) – няколко капки лаврово масло добавете към топла вода. Накиснете във водата памучно или ленено парче плат. Необходимо е да го изстискате добре и да го поставите в областта на шията за час.

Преди да практикувате самолечение е необходимо да потърсите помощта на лекар, който ще определи причината за болката. Болковият синдром може да се излекува, но за това е нужно да се излекува основното заболяване. За да оцени състоянието, лекарят може да предпише набор от тестове, радиография, ЯМР. Обикновено лечението е консервативно, като се използват обезболяващи, противовъзпалителни лекарства, външни мехлеми или гелове.

При болки в шията, както и за предотвратяването им, изборът на възглавница е от съществено значение

Избор на удобна възглавница

Честа причина за дискомфорт и болка в шията е неудобна възглавница. Изборът на най-подходящата възглавница трябва да бъде съобразен с положението, в което обикновено сте свикнали да спите.

Ако предпочитате да спите с лице нагоре или по гръб – възглавницата трябва да бъде избрана с умерена скованост, височина – не повече от 10 см, по-добре е, ако има специална вдлъбнатина.

Обикновено спите настрани – препоръчително е да изберете възглавница, която е доста висока и твърда, за да поддържа врата и раменете.

Обичате да заравяте носа си във възглавницата – тогава тя трябва да тънка и мека, не повече от 8 см. височина. Можете да спите без възглавница или да я поставите под корема, за да избегнете болка в гръбнака.

За почивка и сън във всички позиции възглавницата трябва да бъде избрана средно мека, ниска, така че да е удобно да я регулирате към всяка позиция на главата и тялото.

Източник: kp.ru

Нанобелт
Коланът „Нанобелт“ елиминира болките в кръста

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *