Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Смъртоносни микроелементи. Колко вреден е излишъкът от желязо, калций и калий?

Излишъкът от микроелементи е също толкова вреден, колкото и дефицитът

микроелементи
Предозирането с микроелементи е опасно за здравето

Този факт е пренебрегван от мнозина. Хората смятат, че е по-добре да вкарат колкото може повече полезни компоненти в тялото. Това обаче е сериозна грешка. Излишъкът от полезни микроелементи може да причини сериозни неизправности в организма. В някои случаи дори и смърт. Освен това, ситуацията се влошава от факта, че днес огромен брой хранителни добавки, в които има микроелементи, се предлагат без рецепти. В резултат на това предозирането се случва много по-лесно.

Д-р Алексей Егоров

Микроелементите във високи концентрации са опасни. Д-р Алексей Егоров, общопрактикуващ лекар от Клинично-диагностичния център „Медицентър“ обяснява защо трябва да се внимава. От статията ще разберете и как  употребата им да не стане злоупотреба.

Ползите от микроелементите

Човешкото здраве пряко зависи от достатъчното количество витамини и минерали в организма. Тези хранителни вещества, от които тялото има нужда, за да функционира правилно, се намират в храните, водата и околната среда. За разлика от витамините, минералите не са сложни химични или органични съединения. Те са прости елементи (главно метали), които могат да бъдат разделени на две групи: макро- и микроелементи. Всеки елемент изпълнява своята физиологична функция и участва в биохимичните процеси.

Минералите са важни за изграждането на телесни тъкани (предимно костни). От тях имаме нужда и заради нормалното функциониране на храносмилателната, сърдечно-съдовата и нервната система. Основните жизненоважни макро- и микроелементи включват желязо, селен, йод, мед, калий, калций, сяра, флуор, цинк, манган, хром и молибден. Излишъкът, както и дефицитът на тези минерали, могат да доведат до хронични заболявания и нарушения във функционирането на органите и системите.

Вредата от предозирането

Излишъкът от желязо е придружен от симптоми на увреждане на паренхимните органи, при които микроелементът се натрупва. Това постепенно води до цироза, захарен диабет и пигментация на кожата. Желязото може да се натрупва в организма в резултат на терапия с препарати, които го съдържат в прекомерни количества, или такива, които се приемат за дълго време, повторни кръвопреливания и хроничен алкохолизъм. Излишното желязо може да се появи и при наследствено претоварване с желязо (хемохроматоза). Хемохроматозапотенциално фатално, но лесно лечимо генетично разстройство, придружено с прекомерна абсорбция на желязо. Предозирането на желязо е токсично, причинява повръщане, диария, увреждане на червата и други органи.

По-добре храната да е източник на микроелементи, отколкото хапчетата!

Източник на желязо са много храни: говеждо месо, бъбреци, черен дроб, риба, домашни птици, боб, миди, меласа, допълнително обогатени зърнени храни и соево брашно. Млечните продукти съдържат минимално количество желязо и не могат да попълнят запасите му.

Средният прием на желязо е 10 милиграма на ден за мъже и 15-20 милиграма на ден за жени (поради редовната загуба, свързана с менструалния цикъл). Максималното количество не трябва да надвишава 45 милиграма на ден. Оптималните нива на желязо в кръвта за жените са от 9 до 30 μmol/L, за мъже – от 12 до 31 μmol/L.

Излишъкът от иначе здравословният калций предотвратява усвояването на цинк, който от своя страна е отговорен, заедно с медта, за сексуалния и психически стабилитет. Цинкът има отношение и към резистентността към вирусите. Подобно на витамин С, помага на тялото да се справи с настинките. Но в същото време излишъкът от цинк може да отслаби имунната система.

Излишъкът от серумен калий (повече от 5 mmol/l) може да се дължи на нарушена бъбречна функция, задържане на калий в организма или неправилно преразпределение на вътреклетъчния калий в кръвта. Той може да е провокиран от употребата на лекарства, предназначени да поддържат нормално кръвно налягане и нормален приток на кръв в сърцето, черния дроб, бъбреците и мозъка.

При лека хиперкалиемия се наблюдават сърдечни аритмии и като цяло няма симптоматика

Многото излишен калий (над 6 mmol/l) може да има сериозни последици за организма и да доведе до спиране на сърцето. В тази ситуация е необходимо интравенозно приложение на разтвор на калциев хлорид или глюконат.

Сушените плодове (сушени кайсии, стафиди, сини сливи), както и свежите праскови и кайсии, също са богати на калий.

След желязото, калция и калия, един от най-важните микроелементи е магнезият

Магнезият участва в ключови биохимични процеси и се намира в много органи. По-специално, магнезият е незаменим при производството на адреналин и серотонин. Достатъчно ниво на магнезий в кръвния серум е от 0,53 до 1,11 mmol/ l. Излишъкът от този минерал възниква при използването на синтетични добавки и води до сърдечни аритмии, конвулсии, гадене и повръщане. При концентрация на магнезий над 5 mmol/l сърцето може да спре или пък човек да изпадне в кома.

Най-добрият начин да избегнете предозиране или да компенсирате липсата на минерали е да си осигурите пълноценно и балансирано хранене. Трябва да се отбележи, че решението за приемане на определени витамини или хранителни добавки е възможно само след консултация със специалист. За да се определи кои витамини и минерали липсват в организма, ще помогне кръвен тест, микроелементен анализ или спектрален анализ на косата.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *