Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Скрит дефицит на желязо, или какво да направите, ако всичко боли

Причината за постоянна умора, чести настинки, повишена чупливост на ноктите, загуба на коса и суха кожа може да бъде скрит дефицит на желязо

желязо
Дефицит на желязо – опасно състояние, което провокира появата на неприятни симптоми

Днес това е най-често срещаният проблем, който се наблюдава при повече от един и половина милиарда души на планетата. Това не е болест, а състояние, понякога причинено от сериозни патологии.

Тялото се нуждае от желязо, тъй като този микроелемент участва пряко в метаболитните процеси, растежа и възстановяването на тъканите

Желязото участва и в хематопоезата, снабдявайки тъканите и органите с кислород и предпазвайки организма от различни бактерии и вируси. Дефицитът на желязо води до много проблеми. Затова е важно да знаете не само как да предотвратите това, но и по какъв начин да си набавите този толкова ценен микроелемент.

Преди всичко е задължително да дадете кръв и да проверите нивата на желязо в лаборатория.

Изследването се прави като се взима венозна кръв сутрин на гладно. Поне седмица преди изследването е добре да спрете приема на желязосъдържащи добавки, някои лекарства като метформин и аспирин, както и противозачатъчни хапчета. Цената на изследването е около 4 лева.

Какво да правите, ако всичко ви боли?

Представете си, че няколко дни подред не можете да спите нормално – тялото ще бъде летаргично и болката в гърба ще се засили. Хората, които страдат от хронична анемия с недостиг на желязо, се чувстват по подобен начин. В допълнение към слабостта и засилената болка в гърба те имат и проблеми с косата, ноктите и кожата. Повечето пациенти, които имат дълговременен и хроничен недостиг на желязо, се оплакват, че „абсолютно всичко ме боли“.

Това състояние се провокира от ниското ниво на хемоглобин в кръвта. Именно той е отговорен за доставката на кислород в тъканите и органите. А кислородът служи като окислител, поради което в организма протичат всички метаболитни процеси. Ако има малко кислород, тогава в металите се натрупват метаболитни продукти, тоест токсини, които отравят целия организъм.

Трябва да се вземе предвид и още един сериозен момент – липсата на кислород причинява нарушения във функционирането на нервната система. Хората с този проблем се обръщат към различни специалисти – гастроентеролози, кардиолози, невролози. Но резултатът от лечението често е разочароващ или облекчението е краткотрайно. Това се дължи на факта, че дефицитът на желязо не се диагностицира навреме.

Различни фактори допринасят за развитието на анемия:

– хронична загуба на кръв (язва, дивертикулит, хемороиди, обилна менструация, чести кръвотечения от носа);
нарушение на усвояването и
– транспортирането на желязо;
– временна повишена нужда от желязо (ускорен растеж, пубертет, период на раждане на дете или кърмене).

Латентният дефицит на желязо е особено опасно. Това се случва тогава, когато нивото на хемоглобина е нормално и резервите на желязо в организма се изчерпват. За да откриете проблема, трябва да се подложите на специален преглед. Съвременната медицина предлага методи за откриване на дефицит на микроелементи на ранен етап. След като направи прегледа и определи точната причина за проблема, лекарят ще предпише лечение.

Как да компенсираме недостига на желязо с помощта на храната?

Ако състоянието ви се влоши и подозирате, че причината е липсата на желязо, трябва да преразгледате диетата. Опитайте се да консумирате повече храни, съдържащи желязо, които включват:

– телешки черен дроб – 100 грама от продукта съдържа около 7 милиграма от полезния микроелемент. Преди готвене е препоръчително да накиснете черния дроб в мляко – така ще стане по-крехък;
– картофи – един печен картоф съдържа около 3 милиграма желязо, в допълнение картофите са богати на калий и витамини;
– фасул – богат на желязо, калий, калций, витамини и антиоксиданти. По-добре е да ядете предварително накиснат варен боб, а не консервиран;
– леща – източник на желязо, фибри и магнезий, полезни за мозъка, сърцето и нервната система;
– стриди – съдържат около 6 милиграма желязо, 9 грама протеин и 60 милиграма калции. Също така мекотелите са богати на цинк, който спомага за укрепване на имунната система;
– доматен сок – съдържа малко количество желязо, но много хром, кобалт, молибден и други микроелементи, които активно участват в метаболитните процеси;
– спанак – 100 грама спанак съдържа повече от 13 милиграма желязо и други микроелементи, необходими за поддържане здравето на костите, мускулите, зъбите и органите на зрението.

Дневната норма желязо за жените е средно 20 милиграма, за мъжете – 10 милиграма. Променяйки диетата, най-вероятно ще успеете да подобрите състоянието си. Не забравяйте, че е важно да се консултирате с лекар, ако чувствате не само умора, но и постоянни и необясними болки.

Източник: www.hematology.org

хемоактив
ХЕМОАКТИВ – при анемия, нисък хемоглобин, ниско кръвно

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *