Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

УРЗОФАЛК /URSOFALK

Съдържа урзодезоксихолева киселина, желатин, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, царевично нишесте, натриев додецилсулфат, титанов диоксид, вода

Предназначение

Капсулите УРЗОФАЛК съдържат урзодезоксихолева киселина. Веществото е естествен компонент в жлъчните сокове; налично е в жлъчката в малки количества. Допълнителният му прием се налага в случаи, когато у пациент са диагностицирани холестеролови жлъчни камъни с диаметър под 15 мм. При това функциите на жлъчния мехур са съхранени.

УРЗОФАЛК може да бъде част от комплексно лечение при гастрит, свързан с рефлукс на жлъчни сокове. Подходящ е още при първична билиарна цироза; при нарушени функции на черния дроб, свързани с жлъчни патологии.

Прилага се и при чернодробна кистична фиброза/муковисцидоза у деца и подрастващи на 6-18 години.

Как се приема

Капсулите УРЗОФАЛК се вземат по лекарско назначение; дневните дози и продължителността на приема са в зависимост от здравословния проблем, телесното тегло и възрастта на пациента.

При жлъчни холестеролови камъни идеята е да се постигне тяхното разтваряне. Приемат се от две до пет капсули дневно, като дозата зависи от теглото на пациента. Цялата доза се взема вечер преди лягане – капсулите се поглъщат цели, с малко вода. Този режим е продължителен, може да достигне до две години. Ако в рамките на 12 месеца обаче не настъпят положителни промени, терапията се прекратява.

При гастрит, свързан с рефлукс на жлъчни киселини, се препоръчва прием на една капсула дневно – вечер преди лягане, с малко вода. Обикновено терапията в подобни случаи продължава 10-14 дни.

При първична билиарна цироза или хронично възпаление на жлъчните пътища, в продължение на три месеца се поддържат по три приема дневно: сутрин, на обяд и вечер. Дневната доза е индивидуална и достига максимално до 7 капсули. Междувременно трябва да се проследяват чернодробните показатели на пациента Ако те се подобряват, дневната доза може да се взема наведнъж, само вечер. Продължителността на лечението се определя индивидуално.

При кистична фиброза у деца и подрастващи на 6-18 години се определя индивидуална дневна доза в зависимост от телесното тегло. Тя може да варира от 20 до 30 мг на кг. Количеството за деня се приема на два-три пъти.

Ако по някаква причина пациентът пропусне прием в обичайното време, той трябва да се върне при първа възможност към първоначалната схема. Не бива да се взема по-голямо количество от продукта с цел компенсиране.

При предозиране най-често се развиват състояния с диария; важно е в такива случаи да се приемат много течности, за да не се стигне до дехидратация.

Прекратяване на приема може да има само по лекарско разпореждане.

Възможни нежелани ефекти

Най-често като страничен ефект се споменават разстройства във функционирането на стомашно-чревния тракт, диария.

В по-редки случаи е възможно влошаване на състоянието при билиарна цироза, като симптомът е силна болка в дясната част на корема. Последици могат да са кожни раздразнения, копривна треска, или калцифициране на жлъчните камъни.

Кога НЕ БИВА да се употребява

УРЗОФАЛК не трябва да се приема при алергия към жлъчна киселина или към други компоненти на продукта.

Медикаментът е противопоказан при остро възпаление на жлъчния мехур или жлъчните канали, при запушени жлъчни пътища, жлъчни колики, калфицирани жлъчни камъни, нарушена контрактилност на жлъчния мехур. Предупреждението засяга и пациентите – деца с недоразвити жлъчни пътища и влошено оттичане на жлъчните секрети.

Не бива да се взема при бременност; допустим е за кърмачки под лекарски контрол.

При жени във фертилна възраст лечението с УРЗОФАЛК следва да се провежда при условие, че се осигурява надеждна контрацепция с нехормонални противозачатъчни.

Взаимодействие с други медикаменти

При съвместяване с УРЗОФАЛК отслабва въздействието на медикаменти като антиациди, колестирамин, колестипол, антибиотици, някои лекарства за високо кръвно.

Възможни са промени в ефекта на циклоспорин и статини.

Паралелният прием с противозачатъчни на естрогенна основа може да стимулира образуването на жлъчни камъни.

Усреднена цена в аптеките – 49 лв за опаковка от 100 капсули

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “УРЗОФАЛК /URSOFALK

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *