Начало / Здравето от А до Я / Автоимунни заболявания / Какво е синдром на Гилен-Баре?


Какво е синдром на Гилен-Баре?

Синдромът на Гилен-Баре е автоимунно възпалително заболяване на периферната нервна система. Първите симптоми на това заболяване са с различна степен на слабост или изтръпване на краката, в много случай се нарушават и някои от горните части на тялото. Тези симптоми може да се увеличат и пациентът да остане почти парлизиран. В тези случай заболяването е животозастрашаващо, защото е затруднено дишането , сърдечния ритъм се ускорява и се повишава кръвното налягане. Синдромът на Гилен-Баре се среща рядко, но може да засегне различни хора в различни възрастови групи. Обикновенно синдромът на Гилен-Баре настъпва няколко дни или седмици след като пациентът е имал симптоми на респираторни заболявания или стомашно-чревни вирусни инфекции. Има случай в които синдромът се проявява след хирургични интервенции или поставяне на ваксина. Почти всички хора с това заболяване се излекуват напълно от него.

Никой не знае каква е причината за възникване на синдрома на Гилен-Баре. Учените са установили, че при появата на синдрома на Гилин-Баре имунната система атакева тялото, което води до това автоимунно заболяване. Обикновенно клетките на имунната система атакуват само чужди тела навлезли в тялото, но при това заболяване имунната система започва да унищожава миелиновата обвивка, която обгражда аксоните на много периферни нерви. Ето защо мускулите започват да губят способността си да реагират на командите на мозъка. Тъй като сигналите, които се предават от мозъка за движението на ръцети и краката пътуват най-дълго заболяването се проявява първо там. Признаците и симптомите на синдрома могат да бъдат доста различни и затова много рядко диагнозата се поставя на време.

Не е известно лечение на синдрома на Гилен-Баре. Въпреки това, съществуват лекарства, които намаляват тежестта на заболяването и ускоряват възстановяването при повечето пациенти. Има и различни начини за лечение на усложненията на болестта. Вмомента най-много се използва имуноглуболинова терапия. При тази терапия лекарите инжектират интравенозно протеини, които спират имунните атаки срещу нервната система. Най-важната част от лечението на този синдром се състой в поддържане на правилното функциониране на органите по време на възстановяването на нервната система.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

2 коментара

  1. Павлина Атанасова

    Здравейте!Приятелят ми,който е на 39г.му поставиха диагноза синдром на Гилен-Баре.Искам да попитам за какъв период от време се лекува този синдром и дали ще има последствия?

    • Saprugata mi boleduva ot sindrom na gilen bare . veche vtora godina se vaztanovava , no vse oste ne chuvstva racete i krakata si .Pitane -ima li vastanovavane , za kakav period i s kakvi posledstvia ?

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб