Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои храни са полезни при базедова болест

Базедовата болест е състояние при което щитовидната жлеза на човека произвежда твърде много от хормона тироксин. Хората с повишена функция на щитовидната жлеза много често внезапно губят теглото си стават прекаленно раздразнителни и имат проблеми със съня, а при хора със слабо активна щитовидна жлеза се развиват противоположните симптоми. Някои диетолози смятат, че диетата не може да помогне при базедова болест без допълнителни медикаменти, а други че тя може да се справи с болестта и без намесата на лекарства.

Храните, които са полезни при базедовата болест са:

Храни богати на Омега-3 мастни киселини са важни за нормалното функциониране на щитовидната жлеза и затова трябва да бъдат включени в диетата на хора страдащи от базедова болест. Лененото масло и лененото семе са идеални източници на есенциални мастни киселини и също е добре да се увеличи приемът им при хора страдащи от базедова болест.

Зелени листни зеленчуци като спанак и зеле например намаляват функцията на щитовидната жлеза и трябва да бъдат включени във диетата на хора страдащи от базедова болест. Хора, които имат намалена функция на щитовидната жлеза обаче трябва да ги избягват.

Кръстоцветни зеленчуци като например броколи, карфиол и цветно зеле също ще помогнат за намаляване на функцията на щитовидната жлеза, а соята и соевите продутки също могат да контролират процесите в организма при базедова болест.

Храни богати на антиоксиданти като пресни плодове, грозде и зеленчуци непременно трябва да присъстват в диетата на болните от базедова болест хора, тъй като те компенсират хранителните дефицити причинени от обмяната на веществата.

Не на последно място трябва да прибавим и млечните храни, които са отличен източник на белтъчини и мазнини, както и пълнозърнестите храни като просо, кафяв ориз и ядки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Кои храни са полезни при базедова болест

  1. Pingback: Симптоми и лечение на Базедова болест | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *