Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Базедова болест: как се разпознава и как се лекува хиперфункция на щитовидната жлеза

Базедова болест е автоимунно заболяване, което поразява щитовидната жлеза

Базедова болест или болест на Базедов е специфично автоимунно заболяване. То засяга щитовидната жлеза, като основната му дефиниция се свързва с хиперфункция на жлезата. Познато е и като болест на Грейвс.

базедова болест
Изпъкването на очите е сред симптомите на Базедова болест

Характеризира се с лесно разпознаваем комплекс от симптоми, въз основа на които специалист може да постави точна диагноза само след един преглед. Сред основните оплаквания са сърцебиене, мускулна хипертрофия и изпъкване на очните ябълки.

Смята се, че до отключване на заболяването водят психически травми в ранна детска възраст или хронично нервно напрежение в ежедневието. Някои ендокринолози допълват, че съществена роля за развитието на болестта може да изиграе и фамилната обремененост.

След серия от задълбочени изследвания през 1840 г. заболяването бива наречено на името на немския лекар фон Базедов. Той първи описва патогенезата и етилологоията на болестта, а на по-късен етап създава и пълна клинична картина.

Как се развива болестта на Базедов?

При болните от Базедова болест започва производството на антитела срещу TSH хормона. Автоимунното заболяване предизвиква и наличието на антитела в кръвната плазма срещу хормоните, синтезирани от щитовидната жлеза – Т3 и Т4. Въпросните антитела се свързват с рецепторите за TSH и водят до повишено производство на Т3 и Т4.

Това увеличено производство на хормоните е предпоставка за появата на клиничните белези на хипертиреоидизъм и гуша.

В същото време, високият синтез на Т3 и Т4 ускорява тъканния метаболизъм и кислородната консумация. Това може да предизвика т.нар. хиперметаболизъм. Състоянието се характеризира с прекалено бързо неутрализиране на молекулите на мазнини и глюкоза, които са попаднали в тялото. Стига се до завишено отделяне на топлинна енергия и произтичащи от това симптоми. Най-често се говори за прекомерна нервност, превъзбуда и други.

Базедовата болест се среща по-често при жените, като за рисков се смята периодът между 30 и 50 години. Нови наблюдения върху клиничната картина на заболяването се спират върху връзката му с периода на бременността. Смята се, че стресът по време на износването и някои инфекции могат да са предпоставка за появата на характерната симптоматика.

Симптоми на Базедова болест

Като стана дума за симптоматика, трябва да направим важно уточнение. Базедовата болест може да се задържи в латентно състояние, при което откроима е само едно от характерните оплаквания. Възможно е обаче да се развие с целия с набор от клинични данни.

базедова болест лечение
По т.нар. гуша се разпознава болестта!

Сред най-откроимите белези на болестта са характерно изпъкване на очните ябълки (екзофталм), непредизвикано изпотяване и загуба на течности, драстично понижение на телесното тегло, тахикардия, усещане за слабост в мускулите и цялостна отпадналост.

При около 80% от пациентите клиничната картина се обективизира от изразена гуша. Самата жлеза е с мека консистенция при допир, с гладка повърхност. Няма болка, а само характерен систоличен шум, дължащ се на тласкането на кръвта през клапата на аортата.

Като по-редки, но все пак възможни симптоми, се сочат повишено кръвно налягане, емоционална нестабилност, влошена памет и проблеми със съня. Що се отнася до кръвното налягане, често повишението му е първи симптом на болестта. Това дава заблуждаваща представа за здравословното състояние и лечението се насочва в различна посока.

Точна диагноза: Базедова болест

Въпреки че симптомите се разпознават лесно, конкретната диагноза трябва да се постави след серия от клинични изследвания и наблюдения, които да потвърдят наличието на болестта. Лабораторните резултати при пациенти с Базедова болест показват ниски нива на TSH хормона и завишение на Т3 и Т4. Друг отличителен белег са ниските стойности на холестерола, завишени количества калций и занижени калий, както и сравнително нисък глюкозен толеранс.

Лечение на Базедова болест

Когато става дума за лечение на Базедова болест, то мненията на ендокринолозите често се разминават.

Според една част от специалистите, най-правилен е комплексният подход на лечение. Той би следвало да включва бета-блокери за нормализиране на сърдечната  дейност, витамини, както и седативни препарати. Що се отнася до въздействието върху самата жлеза, то се постига чрез антитироидни препарати. Те стопират производството на тироид. Възможно е и приложението на тиреостатици и кортикостероидини. При по-тежки форми на болестта се препоръчва субтотална тиреоидектомия, при която се премахва част от жлезата. По този начин се постига намаляване на производството на хормони.

Другата голяма група ендокринолози се придържат към схващането, че лечението на Базедова болест се разделя на 3 основни стъпки:

Радиойодтерапия

Става дума за подход, при който орално се приема радиоактивен йод – 131. Когато този радиоактивен йод попадне в кръвотока, той бива поет от щитовидната жлеза. Постепенно води до разрушаване на клетки в жлезата, без да е налице увреда на други органи или системи.

Методът е широко разпространен в някои държави, например Щатите, където някои специалисти прилагат терапия с толкова големи дози йод, че да се изключи тотално дейността на щитовидната жлеза.

За постигане на задоволителни резултати е необходим повече от един курс на лечение, като първите признаци на подобрение на състоянието са забележими след няколко седмици до месец.

Трябва да се има предвид, че радиойодтерапията не се прилага при офталмопатия, както и при бременни и кърмещи жени;

базедова болест симптоми
Радиойодтерапия се прилага при Базедова болест!
Медикаментозна терапия

Най-често се предписват 2 лекарства, които оказват влияние върху синтеза на хормони от щитовидната жлеза – метимазол и пропилтиоурацил. В зависимост от подхода, могат да се прилагат самостоятелно или в комбинация.

При някои пациенти тези антитиреоидни лекарства могат да провокират нежелани реакции, които в повечето случаи са с алергичен характер. Рядко се стига до увреда на черния дроб или до намаляване на броя на белите кръвни телца.

Докато трае курса на лечение с тиреостатитиците, най-често като допълваща терапия се приемат бета-блокери. Тези лекарства облекчават характерните за болестта оплаквания като тремор, сърцебиене, нервност. Действието на тези препарати е насочено към ефекта от хормоните, но те не могат да въздействат върху производството им;

Оперативно лечение

Ако проведената терапия не е довела до задоволителни резултати, най-често се пристъпва към оперативно отстраняване на цялата или на част от щитовидната жлеза.

Други случаи, при които се пристъпва към хирургическа интервенция, е при бременни жени, при които медикаментозната терапия е противопоказна, или при пациенти с подозрение за рак на щитовидната жлеза.

Ако се наложи отстраняване на жлезата в цялост, по този начин се елиминира възможността от повторна поява на симптомите на Базедова болест. В същото време обаче пациентът трябва да следва доживотна заместителна терапия с хормони.

Смята се, че рискът от усложнения след оперативно лечение на хипертиреоидизъм е под 1%, ако интервенцията е проведена от опитен специалист.

Бременност и лечение на Базедова болест

Бременността е рисков фактор за развитието на Базедова болест!

Както споменахме, бременността влиза в групата на рисковите фактори, които могат да провокират изява на симптомите На Базедова болест. Смята се, че болестта се проявява при 1 от всеки 500 бременни жени, като обострянето може да е както по време, така или след края на износването.

Симптомите са типични и за останалите пациенти с поставена диагноза – освен характерните така или иначе за периода на бременността гадене и повръщане, още загуба на килограми, умора, мускулна слабост, прекомерно изпотяване и непоносимост към топлина.

Сред най-честите усложнения, до които може да доведе развитието на Базедова болест по време на бременност, са недостиг на желязо и свързана с това анемия, разнородни инфекции. Може обаче да се стигне до спонтанен аборт или раждане на мъртъв плод.

Именно поради това заболяването не бива да се пренебрегва по време на бременност.

Подходящото лечение е доста ограничено откъм възможности, заради специфичното състояние, в което жената се намира. Най-често с цел нормализиране на нивата на хормоните се приема пропилтиоурацил. Това е единственото лекарствено вещество, за което се смята, че е безопасно по време на бременност и което успешно повлиява заболяването.

От изключително значение през 9-те месеца е хормоните на щитовидната жлеза да се следят стриктно, защото нивата им често се променят. С това трябва да се коригират и дозите от приеманото лекарство.

Алтернативно лечение на Базедова болест

Споделихме вече кои са основните традиционни подходи за елиминиране на оплакванията, свързани с болестта на Базедов и хиперфункцията на щитовидната жлеза.

Мнозина с тази диагноза обаче търсят алтернативни пътища за нормализиране на функциите на жлезата, а с това и контролиране на синтеза на хормони.

Именно тук идва и ролята на алтернативните подходи за лечение. Става дума за методи, които се явяват допълваща терапия на конвенционалното лечение. В повечето случаи те помагат най-вече за облекчаване на симптомите. Макар и рядко може да се постигне дори до контрол върху стойностите на хормоните.

Най-често когато се говори за алтернативни подходи за лечение на Базедова болест, се имат предвид 3 основни звена – диета, добавки и народни продукти. Ще се спрем върху всяка една от тези крачки за неутрализиране на симптомите на заболяването.

Режим на хранене при Базедова болест

Основното правило на хранене при поставена диагноза Базедова болест е да се избират храни, които не са дразнещи. По този начин ще се ограничи възможността за възпалителни процеси в стомаха.

Зеленолистните зеленчуци се препоръчват при болест на Базедов.

Според някои диетолози, спазването на стриктен и внимателно подбран хранителен режим може да доведе до цялостно регулиране на функциите на щитовидната жлеза. По този начин се премахва необходимостта от медикаментозно лечение и приема на допълнителни хормони.

Без да заставаме на 100% зад това твърдение, в редовете по-долу ще посочим кои са онези групи хранителни продукти, които се препоръчват при анормално функциониране на щитовидната жлеза.

Храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини

Знае се, че ненаситените омега-3 мастни киселини са от съществено значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Именно поради това горещо се препоръчва ленено семе или ленено масло да са редовно част от менюто на пациенти с Базедова болест.

Зелени листни зеленчуци

Естествена бариера срещу завишеното производство на хормони от страна на щитовидната жлеза е консумацията на зелени листни зеленчуци. В тази група влизат например спанак и зеле. Трябва обаче да се вземе под внимание, че подобни зеленчуци са противопоказни при пациенти с намалена функция на жлезата.

Кръстоцветни зеленчуци

Още една група полезни зеленчуци са кръстоцветните. Става дума за карфиол, броколи, цветно зеле и други, които по естествен път контролират функцията на щитовидната жлеза.

Соя и соеви продукти

При пациенти, страдащи от болестта на Базедов, се препоръчва редовна консумация на соя и продукти от соя с цел нормализиране на производството на хормони.

Храни със съдържание на антиоксиданти

При свръхпроизводство на хормони от страна на щитовидната жлеза трябва редовно да се консумират пресни плодове и зеленчуци. Тяхна е ролята да регулират храносмилателната система и да запълнят дефицитите, причинени от влошената обмяна на веществата.

Белтъчини, мазнини и пълнозърнести храни

Не на последно място. За правилното функциониране на храносмилателната система и за неутрализиране на симптомите на Базедова болест в менюто трябва редовно да присъстват млечни продукти  и пълнозърнести храни като кафяв ориз или просо. Не бива да се пренебрегват и ядките.

Важно! Изкуствени подсладители

Резултатите от редица изследвания сочат, че изкуствените подсладители като аспартам могат драстично да влошат състоянието на пациентите с нарушена функция на щитовидната жлеза. Именно поради това приемът им трябва да се избягва!

Важно! Гоинтрогени

Гоинтрогените са субстанции, които се съдържат в част от изброените от нас по-горе храни. Става дума за броколи, ряпа, зеле, алабаш, горчица, соя и други. Въпросните субстанции пречат на естествените процеси на усвояване на йод от страна на щитовидната жлеза. По този начин се ограничава производството на хормони и се регулират характерните симптоми на състоянието.

Добавки с ефект при Базедова болест

Както споменахме, втората основна стъпка при алтернативното лечение на Базедова болест, е приемът на хранителни добавки, витамини и минерали.

Ленено масло

Заради високото съдържание на омега-3, 6 и 9 мастни киселини лененото масло е сред хранителните добавки, върху които най-често пада изборът при болест на Базедов.

Лененото масло се препоръчва при Базедова болест.

Самият продукт има широк спектър на действие. Препоръчва се при преобладаващата част от симптомите, свързани с хиперфункция на щитовидната жлеза.

Изборът от добавки с ленено масло в търговската мрежа е огромен. Подходящ продукт е например Флекс ойл – Омега-3-6-9 на швейцарския производител Sancht Bernhard. Препаратът дава на организма така необходимите му есенциални аминокиселини, които не се синтезират по естествен път. По този начин подобрява функционирането на редица системи в човешкото тяло, има общоукрепваща функция и предпазва от онкологични заболявания.

Витамин С

От съществено значение е повишеният прием на витамин С. Причината е мощното му андиоксидантно действие, като в същото време действа укрепващо по отношение на съдовете. За препоръчителна се приема дозата от 1500 мг, разделени на 3 приема през деня.

Витамин Е

Витамин  Е също се препоръчва заради мощния му антиоксидантен ефект. Освен това, според някои учени той може да се използва и с противовъзпалително действие.

Витамини А и D

Тези витамини – А и D, приемани в комбинация, са изключително подходящи при болест на Базедов. Причината е, че те имат модулиращ ефект по отношение на имунната система. В резултат на това действат върху абнормения отговор на естествените защитни сили по отношение на щитовидната жлеза. В каква доза ще се приемат тези витамини зависи от конкретната ситуация и пациент. Трябва обаче терапията да се извършва под лекарски контрол, защото предозирането крие редица рискове за здравето.

Селен

Освен заради антиоксидантното си действие, селенът се препоръчва и заради свойството си да нормализира функционирането на щитовидната жлеза. Освен конкретно за гушата, приемът на селен под формата на добавка е полезен за очите. Предпазва ги от характерната за Базедовата болест офталмопатия.

Препоръчителен е приемът на 200 микрограма всяка сутрин преди храна.

Л-карнитин

Редица изследвания показват, че продължителният прием на Л-карнитин при пациенти с тиреотоксикоза води до забележимо намаляване на хормоните. Трябва да се има предвид, че самата аминокиселина не въздейства върху щитовидната жлеза, не променя самата секреция на тиротоксин. Действието й е насочено към възпрепятстване на навлизането на тироксина в клетките и по този начин ограничава вредното му въздействие.

Интересен момент е обстоятелството, че ако Л-карнитин се приема под формата на хранителна добавка от пациенти с понижена функция на щитовидната жлеза, този ефект не е налице.

Ако решите да приемате Л-карнитин, то за препоръчителна се смята дневна доза между 2 и 4 грама, разделени на няколко приема през деня поне 1 час преди храна.

Литий

Не на последно място, приемът на литий води до занижено производство на хормони от щитовидната жлеза. Допълнителен плюс е въздействието, което веществото им върху настроението.

Дозата се определя индивидуално.

Билки и народни рецепти при лечение на Базедова болест

Между хранителните добавки и билките намира място билковият чай Ти лайф, предназначен регулиране на функциите на щитовидната жлеза. Става дума за специална комбинация от лековити растения, идващи от далечна Индия. Съдържа разнообразие от активни вещества, сред които флавоноиди, фенолни киселини, полизахариди и други, които регулират функцията на щитовидната жлеза, без значение дали проблемът е хипофункция или хиперфункция. Едновременно с това, облекчават най-ясно изразените симптомите на разглежданото от нас състояние – проблемите със сърдечносъдовата и нервната система.

Ето какво четем за продукта:

Последната група съвети, към която ще насочен вниманието ви, е за билките и натуралните продукти, които се препоръчват при лечение на Базедова болест.

Заради обстоятелството, че заболяването се среща сравнително често и че има разнопосочни симптоми, рецептите не са една или две. Ще се спрем на най-популярните и тези, които облекчават най-осезаемите симптоми.

Рецепта 1

В стандартен буркан с капак се поставят малки орехчета, колкото да се запълни до половината. Важно е орехчетата да са събрани непосредствено след падането на цвета на дървото. Бурканът се допълва със захар и се затваря плътно. Заравя се в коренището на самото дърво и се оставя да престои 6 месеца! След като времето изтече, от получената течност по няколко капки се капват върху бучка захар. Бучката се консумира половин час преди храна. Процедурата се повтаря по 3 пъти на ден.

Рецепта 2

Следващата рецепта ни е изпратен от Младенка Райкова. С леки съкращения представяме нейното предложение:

„… В стъклен съд – буркан ли, шише ли – слагам 40 малки орехчета. Не по-големи от лешник. Допълват съда със зехтин… и затварям. Оставям лека на тъмно и хладно място за 40 дни. Когато стане готово, пия по 1 лъжица 3 пъти през деня. И така за 2 месеца. Няма друго нито медикаментозно, нито билково лечение, което така да ми овладява симптомите. Вярно, че това не е трайно решение, но ми помага и съм доволна…”

Рецепта 3

В подходящ съд се смесват корен от сладник, предварително нарязан на ситно, и двойно по-голямо количество от билката брош. Щом съставките се смесят добре, 1 с.л. от тях се залива с 250 мл гореща вода. Отварата се връща на слаб огън за 15 минути. Оставя се леко да се охлади и се прецежда. Полученото количество се изпива еднократно сутрин на гладно.

Рецепта 4

Това предложение го взехме от коментарите на читатели в популярен форум за здраве.

Рецепта 5

Една от най-популярните билки за лечение на Базедова болест е дяволска уста. Използва се самостоятелно или в комбинация с други полезни растения. Има доказани тиреостатични и антиаритмични ефекти.

Най-елементарното й приложение е под формата на отвара. Приготвя се, като към 500 мл вряла вода се добавят 2 с.л. от билката. Оставя се да изкисне за няколко часа. След прецеждане се разделя на 4-5 дози, които се изпиват на равни интервали през деня.

Който и подход за лечение на Базедова болест да изберете, важно е той да е съобразен с конкретното здравословно състояние и моментните нива на хормоните.

 

ти лайф капсули
ТИ ЛАЙФ (капсули) – при проблеми с щитовидната жлеза


Източници:

https://www.doctorslounge.com/endocrinology/diseases/graves.htm

https://emedicine.medscape.com/article/120619-overview

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *