Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лаймската болест започва с обрив

Изправени сме пред заплахата да бъдем ухапани от кърлежи. Не бива да го допускаме…

Здравейте, интересува ме какво е лечението на лаймската болест  – кърлежът е открит след около 6 месеца. Оплакванията започнаха с температура и „евентуален“ грип, след това се появиха неразположение и болки в ставите в момента. Предварително ви благода­ря! Желая ви здраве и много късмет!

Недялка ЖЕЛЯЗКОВА – Кърджали

Лаймската болест е инфекциозно заболяване с ендемичен характер (наличие на инфекциозни огнища в определени райони) и се причинява от специфичен микроб.

Преносители на заразата са кърлежите. Заразяването става чрез ухапване или (по-рядко) през конюнктивата на очите при размачкване на кърлежите или от урината на заразените животни. Заболяването има сезонен характер – възниква през пролетните и летните месеци в периода на повишена активност на кърлежите. Инкубационният период на болестта е от 2 до 35 дни (средно 10 дни).

Първи стадий – по­явява се петно на мяс­тото на ухапването за около 2-3 седмици. Около него се образува концентрична зона на зачервяване, която се разширява центробеж­но, при това центърът започва да избледнява или посинява и обривът добива вид на пръстен. Този обрив избледнява, но след няколко седмици или месеци може да се появи на друго място по тялото. Освен него може да има висока тем­пература, болки в мус­кулите и ставите, от­падналост, подуване на близките лимфни възли, главоболие и стомашно- чревни оплаквания.

Във втория стадий на заболяването, започващ няколко седмици или ме­сеци след изчезване на първоначалните симпто­ми, се наблюдава засяга­не на нервната система (най често се възпалява лицевият нерв), но също така може да се развие менингит (възпаление на мозъчните обвивки), ен­цефалит (възпаление на мозъка), парези и парали­зи на крайниците, както и сетивни нарушения (намален усет за допир и болка на кожата).

В този втори стадий се наблюдават и сърдеч­ни увреждания – проводни и ритъмни нарушения (прескачане на сърцето или извънредно забавен пулс) и по-рядко възпале­ние на сърдечния мускул и сърдечната торбичка.

Третият стадий се проявява месеци и години по-късно (go 1-2 години). За него са характерни увреждания на ставите, нервната система и ко­жата, водещи до ставни болки, нарушения в по­ходката, намаление на зрението и слуха, некон­тролирано изхождане по малка и голяма нужда, главоболие, психични смущения и поява по ко­жата на зачервявания, леко надигнати над окол­ната кожа, които посте­пенно атрофират.

Приблизително поло­вината от болните може да нямат оплаквания, поне в първия стадий. Диагнозата се уточ­нява след комплексни изследвания. Важно е да знаете, че след отстра­няването на кърлежа той трябва да се изследва за носителство на причи­нителя на болестта.

ВНИМАНИЕ!

Лечението на лаймската болест е резултатно и ефи­касно, тъй като повечето съвременни антибиотици унищожават безпроблемно заразата.

Медикаментите се изписват задължително от лекар. Обикновено в първия стадий се прила­гат антибиотици (доксицикпин, тетрациклин, амопен, еритромицин) в 2 курса по 14 дни с интер­вал от 15-20 дни между тях. По-модерно лечение е приложението на азитрокс в еднократен курс за 5 дни.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *