Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Астигматизмът се появява с раждането

Моля Ви да публикувате повече информация за астигматизма и начините за лечението му.

Петя Лилянова – Плевен

Един от най-често среща­ните видове очни дефекти е астигматизмът. Въпреки че точната причина за развитие­то му не е известна, смята се, че 8 повечето случаи се получа­ва още при раждането.

КАК ДА СЕ ПОПРАВИ?

Диагнозата се поставя при преглед от специалист, който с помощта на специ­ална таблица за острота на зрението определя характера на астигматизма. С помощта на специални цилиндрични лещи се измерва формата на рогови­цата. Корекцията на зрението при астигматизъм се постига посредством цилиндрични лещи, които променят пречуп­ването на лъчите само в една медиана, като компенсират недостатъка на оптичната система на окото.

Носенето на очила в този случай е съпроводено с осо­бености. При някои води до усещане за световъртеж, болки в очите и дискомфорт на зрението. Стъклата за тези очила се изработват по поръчка, което отнема време и струва по-скъпо, особено когато цилиндърът е по-голям.

По-рано се смяташе, че контактните лещи имат от­рицателно въздействие върху роговицата. Понастоящем се произвеждат меки контакт­ни лещи, които не вредят на роговицата и са подходящи за носене при астигматизъм.

Оперативна корекция – кога­то1 не се понася носенето на очила и контактни лещи, се пристъпва към оперативна корекция на астигматизма. Тя може да се извърши и в детска възраст. Вроденият астигматизъм не прогреси­ра.

ИМА НЯКОЛКО ВИДА ОПЕРАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ

  • Кератотомия – нанасят се корекции на роговицата за отслабване на пречупването на лъчите. До този метод се прибягва при късогледство и смесен астигматизъм.
  • Термокоагулация – при този метод се повишава из­вивката на роговицата и ней­ната пречупваща способност. Методът се използва при далекогледство.
  • Лазерна  коагулация – вместо игла се използва ла­зерен лъч.
  • Ексимер-лазерна опера­ция – посредством ексимер ла­зер (изпуска ултравиолетови лъчи) се отнема от излишната дебелина на роговицата.

В КОИ СЛУЧАИ СЕ ПРЕДПРИЕМА ЛАЗЕРНА КОРЕКЦИЯ

Независимо от това, че ла­зерната корекция на зрението напоследък има широко прило­жение и не дава усложнения, трябва .да се има предвид, че не се предприема при:

  • късогледство над 15 диоптъра;
  • далекогледство над 4 диоптъра;
  • астигматизъм с диоптър над +/3;
  • преди 18-годииша възраст и след 45 години;
  • диабет;
  • бременност.

ВЪЗМОЖЕН ЛИ Е РЕЖИМ НА ОЧИТЕ

Тъй като при астигмати­зъм очите бързо се уморяват, те не бива дълго време да са напрегнати – продължително време да се чете, да се гледа телевизия, да се работи на компютър. Очите трябва да се пазят от натоварване, тъй като това може да влоши зре­нието и да причини главоболие. Четенето трябва да е умерено и при добро осветление. Не се препоръчва четене в движение, в транспортни средства, как­то и лежейки. Престоят пред екрана също трябва да бъде умерен. При астигматизъм няма риск за увреждане на очите при физически нато­варвания, както при силно къ­согледство. Астигматизмът не може да се отстрани, но може да се предотврати вло­шаването на зрението, когато своевременно се вземат необ­ходимите мерки.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *