Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

От година на година: Как да се справим с хроничната болка?

Хроничната болка често измъчва хора на различни възрасти. При това въпреки факта, че човек обикновено се опитва да се защити и да я предотврати

хроничната болка
От година на година хроничната болка става по-силна и упорита

Случва се, обаче да възникне парадоксална ситуация – хората могат да търпят болката дълго време и да не ходят на лекар години наред, преди окончателно да капитулират пред неприятното усещане. Лекарят-остеопат Владимир Животов разказа как се появява хроничната болка и какво трябва да се направи, в случаи когато посещението при специалист не може да се случи, поради една или друга причина.

Владимир Животов

Често пациентите, които идват на среща с остеопат, казват, че вече няколко години са били притеснявани от болки в шията, коленете или долната част на гърба. И това изобщо не е по тяхна вина. Ако погледнете човешкия скелет, можете да обърнете внимание, че той се състои от твърди и подвижни части. Твърдите части – това са черепът, гърдите, тазът; подвижни – долната част на гърба, коленете и шията. Затова по-често пациентите се оплакват от болка в подвижните части на скелета. В същото време на въпроса дали в тези области е имало преки наранявания или силни удари, те обикновено отговарят отрицателно.

Хората се опитват да излекуват това състояние по различни начини: правят масаж, отиват на физиотерапия, загряват се, приемат лекарства, сероводородни вани и се подлагат на санаторно-лечебно лечение. Ситуацията обаче не се променя фундаментално: обикновено болката не отшумява, има само временно подобрение.

Мнозина не могат да се отърват от болезнените усещания, които постоянно ги измъчват, тъй като не знаят истинската причина за появата им

Изглежда, че ако са налице болки в шията, значи проблемът е в областта на шията, а ако болят коленете, нещо не е наред с тях. Въпреки това, в случай на хронична болка, първопричината трябва да се търси другаде. Ако започнете да се лекувате с различни препарати, като мехлеми например, това едва ли ще помогне. Необходимо е да се намери и премахне причината, тогава болката ще отмине сама. Първопричината за 90 процента от хроничните болки са нараняванията на твърдите части на скелета: кокцигеално-сакралната област или черепа.

Ако тялото е здраво, има нормално разпределение на товара между неговите части. Но, ако се нарани, подвижността на една от частите става по-ограничена. Тогава други части поемат товара върху себе си, за да може да се поддържа необходимото ниво на подвижност на тялото. С течение на времето това води до износване на претоварените части и тогава започват проблеми в областта на шийните прешлени, в долната част на гърба и коленете, както и другите най-подвижните части от тялото.

Къде да търсим причината?

За да разберете къде да търсите причината за хроничната болка, не забравяйте тези прости „формули“:

1. В 90% от случаите истинската причина за болка не е на мястото, където се усеща.

2. В 99% от случаите с хронична болка във врата, главата и раменния пояс, проблемът се крие в нараняванията на черепа.

3. В 99% от случаите на болка и проблеми в краката, таза, сакрума и гръбначния стълб има нараняване на сакрума и опашната кост.

Следователно, докато не се справите с последствията от придобити наранявания, болката ще продължава да се появява от време на време. Всички тези мерки могат да осигурят само временно облекчение. Необходимо е да се елиминира „цепенето“, което може да стане само чрез действието на ръцете върху тялото.

Как да се справим с проблема?

Най-правилната стъпка е да се намери квалифициран лекар, който да коригира аксиалния скелет, да разпредели натоварването еднакво по дясната и лявата половина, на гърба и предната част на тялото. Този метод е най-ефективният, тъй като в този случай остеопатът ще работи не само със симптома – болка, а и с причината за появата му – последиците от придобити наранявания. Следователно ефектът ще бъде дългосрочен.

И все пак, ще трябва да запомните някои лесни съвети как сами да облекчите хроничната болка: не винаги е възможно да се обърнете към остеопат „тук и сега“.

В този случай трябва да си помогнете сами. Как?

1. Разберете, че причината за болката не е там, където боли. Това ще ви предпази от грешни методи на лечение, грешни упражнения и т.н.

2. Укрепете мускулите в областта, където усещате болка, защото в тях вече има пренапрежение, и затова болят. Отлагането само ще изостри проблема. Укрепването се постига с подходящи физически упражнения.

3. Натоварването трябва да е леко, аеробно. Ходенето е най-достъпният и безопасен вариант. Ходете поне 40 минути всеки ден. Танци, бягане, плуване – всичко е подходящо, но не забравяйте, че физическата активност трябва да бъде умерена.

4. Топлината е един от най-добрите начини за отпускане на мускулите и облекчаване на болката, включително хроничната.

5. В идеалния случай посетете сауна, за да загреете правилно цялото тяло. Но след това не бива да се охлаждате по никакъв начин. Студът дава повишаване на мускулния тонус, което в този случай само ще попречи на тялото да се възстанови.

6. Ако няма начин да отидете до сауна, можете да направите гореща вана или душ. Но такава процедура, най-вероятно, ще трябва да се повтори повече от веднъж. След като вземете баня, трябва да облечете сухи дрехи, да се завиете добре и да завършите процедурата с чаша горещ чай.

7. Работи добре и сухата топлина, както и топли шалове, вълнени колани, различни затопящи компреси и други народни методи, които са тествани в продължение на векове от нашите „баби“. Във войната срещу хроничната болка всички лекарства са добри, особено естествените.

8. Изпълнявайте прости упражнения.

Физическата активност трябва да се спазва всеки ден, но и да е лека

В допълнение към ходенето и плуването можете да изпълнявате упражнения за разтягане. Например, известното упражнение „Риба“ прави мускулния тонус по-симетричен. Ето как да го направите:

Изходно положение: изправен стоеж, краката са на ширината на раменете.

Бавно вдигнете ръцете нагоре, сложете „длан върху дланта“, както правят плувците, и внимателно, но доколкото е възможно, протегнете се нагоре, докато се издигате на пръстите на краката си.
Спуснете петите към пода, но поддържайте напрежението: представете си, че китките ви са закачени на кука.
И сега бавно спускайте ръцете си през страните надолу и завършете упражнението.

Упражнението, което условно е наречено „Риба“, помага да се разтегне цялото тяло от самите пети до върха на главата, и в същото време да се облекчи свръхнатоварването.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *