Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

РОЗВЕРА  /  ROSWERA

Съдържа розувастатин, лактоза, микрокристална целулоза, кросповидон, магнезиев стеарат, колоиден силициев диоксид, лактоза монохидрат, титанов диоксид, макрогол 6 000, бутилметакрилатен съполимер

Предназначение

РОЗВЕРА е продукт от групата на статините; приема се от деца и възрастни за нормализиране стойностите на високия холестерол.

Обикновено продуктът се препоръчва след неуспешни опити за смъкване на т.н. лош холестерол чрез диети и физически упражнения. Холестерол извън нормата – това е показател, който сочи висок риск от склеротични промени на кръвоносните съдове; това е свързано с негативни епизоди като високо артериално налягане, инфаркт, инсулт, хронични сърдечни заболявания.

Как се приема

Приемът на медикамента трябва да бъде съобразен с възрастта, точната диагноза и общото състояние на пациента. Дневната доза се приема наведнъж, в един и същи час на деня. Таблетките се поглъщат цели, с вода.

При лечение срещу повишен холестерол за възрастни терапията започва с дневна доза от 5 или 10 мг. Определянето на размера й зависи от стойността на холестерола и опасността от рисков инцидент, свързан със сърдечно-съдовата дейност. По-ниската доза обикновено се дава при пациенти над 70 години, с бъбречни заболявания, с миопатия или при потребители от азиатски произход.  Повишаването на дневната доза може да става плавно, през интервали от един месец; максималната дневна доза е 40 мг.

Ако пациентът е рисков по отношение на удар, сърдечна атака или сърдечно заболяване, препоръчителният прием е 20 мг веднъж дневно.

Този медикамент може да бъде назначаван на деца над 6 години и подрастващи. При посочените пациентски групи лечението започва с 5 мг РОЗВЕРА на ден и може плавно да нараства, но не повече от 20 мг дневно.

Ако е пропуснат прием, практиката е да се изчака плановото време за следващия и да се вземе обичайната доза. При предозиране е задължителна консултация с лекуващия. Спирането на приема става само по разпореждане на лекуващия.

При терапия с този продукт е необходимо проследяване на липидните показатели през неголеми интервали от време.

Дневните дози могат да бъдат подбрани от варианти на таблетките по 5, 10, 15, 20, 30 или 40 мг.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на РОЗВЕРА може да предизвика алергични реакции като обрив по кожата, оток на лицето, устните и гърлото, затруднено преглъщане и говор, дихателни затруднения. В подобни случаи приемът на продукта се прекратява; необходима е спешна медицинска намеса.

Възможни са и необясними болки в мускулите – това също е причина за прекратяване на приема.

Най-често пациенти са споделяли за главоболие, световъртеж, гадене, болки в стомаха, слабост и мускулни болки. Възможни са увеличени стойности на кръвната захар и на белтък в урината.

По-рядко се коментират симптоми като смущения в чернодробните функции, жълтеница, висок брой чернодробни ензими в кръвта, редукция на тромбоцитите с риск от кървене – различен тип.

Сред инцидентните симптоми са още кръв в урината, хепатит, болки в ставите, изтръпване на ръцете и краката, смущения в паметта, уголемяване на гърдите при мъже.

Познати са още и депресивни състояния, диария, болезнени обриви по устните, гениталиите и очите; кошмари и влошено качество на съня; кашлица и недостиг на въздух, нараняване на сухожилия, отоци, сексуални затруднения, мускулна слабост и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

РОЗВЕРА не се употребява при алергия към някоя от съставките на медикамента.

Медикаментът не се дава при заболявания на бъбреците и черния дроб, при чести болки в мускулите и ставите. При заболяване на щитовидната жлеза не се прилагат високи дози от рода на 20-40 мг дневно.

Редукцията на дневната доза е валидна също и при алкохолна зависимост и прием на други фибрати.

Не се прилага за лечението на деца под 6-годишна възраст.

Рискови са пациентите с дихателна недостатъчност; прилагането на медикамента при тях става в краен случай, след точна преценка за възможния безопасен прием.

Противопоказан при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

РОЗВЕРА не трябва да се взема едновременно с циклоспорин. Всяка лекарствена комбинация с този статин трябва да бъде обсъдена с лекуващия с оглед безопасността на възможен паралелен прием. Това се отнася за продукти като антикоагуланти, антибиотици, лекарства за понижаване киселинността на стомашния сок, перорални контрацептиви, фузидова киселина, противоракови и противовирусни препарати, хормонални продукти.

________

Усреднена цена в аптеките – 7 лв за 30 таблетки по 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *