ХЕЛМИЦИД / HELMICID

Съдържа пиперазин хидрат, захароза, глицерол, метил парахидроксибензоат, етанол, тинктура мента, лимонена киселина, вода

Предназначение

Сиропът ХЕЛМИЦИД се препоръчва при ентеробиоза – когато потребителят е заразен с дребни паразити от рода на острици; и аскаридоза, което е заразяване с едри паразити.

Активната съставка в продукта причинява парализа на нервно-мускулните тъкани на паразитите; те не са в състояние да се придвижват и функционират нормално и се извеждат от организма чрез екскрементите.

Как се приема

Продуктът се приема от деца над една година и възрастни в дневни дози, определени според възрастта на пациента и вида на паразитите. При ентеробиоза приемите са два – сутрин и вечер, един час след хранене. При аскаридоза приемът е само вечер. Лечението трае три дни; след приема на последната доза от програмата пациентът трябва да вземе очистително. Ако резултатът не е задоволителен, лечебната програма може да се повтори след 7 до 10 дни. За предотвратяване на рецидиви от ентеробиоза след 20 дни се прави същият курс профилактично; при аскаридоза повторението е след 2 – 2.5 месеца.

Ако е пропусната доза, терапията продължава без нея по първоначално съставената схема. Не се взема по-голямо количество с цел компенсиране. При предозиране е необходима незабавна медицинска намеса: прави се стомашна промивка, дават се активен въглен и симптоматични средства.

Ефектите от предозиране са дихателни затруднения, мравучкане, тикове по лицето и крайниците, тремор и конвулсии, припадъци, нестабилност при ходене.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ХЕЛМИЦИД може да бъде последван от някои странични ефекти, но това не се случва често. Обикновено се коментират смущения като слаби коремни болки, гадене и повръщане, разстройство, намален апетит.

Възможни са алергични реакции, обикновено обриви, копривна треска; съобщавано е също за повишена температура и болки в ставите.

Не са изключени и неврологични нарушения, които отшумяват скоро след прекратяването на лечението. Става дума за смущения като световъртеж, главоболие, мускулна слабост, тремор, сънливост.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ХЕЛМИЦИД не се прилага при данни за алергични реакции към някоя от съставките.

Продуктът е неприложим при епилепсия, чернодробна и бъбречна недостатъчност в напреднал стадий.

Прилага се само под лекарски контрол и с повишено внимание при диабетици. Същото предупреждение се отнася и за пациенти деца, тъй като е налице потенциален невротоксичен ефект. За последната пациентска група е в сила и препоръката за по-рядко и кратко прилагане.

Продуктът не се прилага при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Всяко лекарствено съвместяване с ХЕЛМИЦИД трябва да бъде обсъдено с лекуващия. Не се допуска паралелен прием с хлорпромазин заради риск от припадъци.

Не трябва да се вземат едновременно продукти с пиперазин като ХЕЛМИЦИД, и с пирантел: двете групи медикаменти са с противоположен механизъм на въздействие и това обезмисля приема им.

_____________________________________________

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за флакон от 100 мл.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб