Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЕДРОНАКС / EDRONAX

Съдържа ребоксетин, микрокристална целулоза, калциев хидрогенфосфат дихидрат, кросповидон, силициев диоксид, магнезиев стеарат

Предназначение

ЕДРОНАКС е антидепресант; използва се при лечението на т.н. голям депресивен епизод и за последващата поддържаща терапия.

Как се приема

ЕДРОНАКС се назначава от лекар специалист при показания за депресивно състояние. Приемът е два пъти дневно – сутрин и вечер по равно; таблетките се поглъщат цели, без да се дъвчат или стриват.

Първоначално дневната доза за възрастни е 8 мг, т.е. 2х4 мг. Необходимо е да се почувстват първите въздействия, за да се внесат корекции в дозирането; обикновено това става след 3-4 седмици. Приемът се увеличава първоначално до 10 мг на ден, а след време и 12 мг, ако това е необходимо. 12 мг дневно е максимално допустимата дневна доза.

Ако пациентът е с бъбречни или чернодробни проблеми, терапията започва с дневна доза от 4 мг. Корекциите по-късно са в зависимост от повлияването и състоянието на пациента.

Лечението не бива да се прекъсва самоволно при симптоми на подобрение; това става по преценка на лекуващия. При неконтролирано прекратяване на приема се проявяват симптоми на отнемане като нервност, гадене, замайване и главоболие.

Ако е пропуснат прием, пациентът изчаква времето за следващия и никога не компенсира с по-висока доза. При предозиране е възможно да се усили симптоматиката на тревожност или да се получат отклонения в кръвното налягане, повишено или понижено.

Възможни нежелани ефекти

Най-често съобщаваните странични ефекти от терапия с ЕДРОНАКС са пресъхване на устата, гадене, запек, замайване, интензивно потене. Коментират се също главоболие и сърцебиене, мравучкане и изтръпване, невъзможност да се стои спокойно, загуба на апетит, сърцебиене, повръщане и обриви, повишаване или понижаване на кръвното, затруднения при уриниране, импотентност, треперене и тревожност.

В по-редки случаи се проявяват глаукома, зрителни затруднения, световъртеж. Има и данни за нарушения на водно-солевия баланс, халюцинации, раздразнителност, мисли за самоубийство и суицидни опити. Коментират се още болки в тестисите, алергични опити, студени крайници.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЕДРОНАКС не се прилага при алергия към някоя от съставките.

При някои хронични заболявания е необходима предварителна преценка за възможен риск при прилагането на медикамента. В списъка са страдания като епилепсия и страдания с припадъци; при сърдечни проблеми, увеличена простата, трудности при уриниране; при чернодробни и бъбречни проблеми; при глаукома; при склонност към маниакални епизоди.

Избягва се прилагането при деца и подрастващи под 18 години заради предполагаем риск от негативно отражение върху растежа и развитието, както и заради високия риск от суицидални мисли и прояви.

Не се препоръчва при бременност и кърмене освен в краен случай и под лекарски контрол.

ЕДРОНАКС може да влоши качествата, необходими за безопасно шофиране и работа с тежки машини.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият ще прецени дали е възможен паралелен прием с някои медикаменти, които пациентът трябва да взема за свои хронични заболявания; освен това може да се изработи специална лечебна програма с корекции на дневни дози и режим на приема. Става дума за комбиниране с противогъбични и антибиотици, ерготаминови производни са паркинсонизъм и мигрена; трициклични антидепресанти, МАО-инхибитори, калий-губещи диуретици, лекарства за епилепсия – фенобарбитал, карбамазепин; растителни продукти с жълт кантарион.

_

Усреднена цена в аптеките – 27 лв за 60 таблетки по 4 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *