Начало / Здравето от А до Я / ТАМСОЛ ретард / TAMSOL retard


ТАМСОЛ ретард / TAMSOL retard

Съдържа тамсулозинов хидрохлорид, калциев стеарат, триетилов цитрат, талк, метакрилова киселина-етилакрилов кополимер 1:1, микрокристална целулоза, железни оксиди – жълт, червен и черен, титанов диоксид, желатин

Предназначение

ТАМСОЛ отпуска мускулатурата на простата и уретрата и улеснява освобождаването на събраната в пикочния мехур урина. Препоръчва се при доброкачествена хиперплазия (уголемяване) на простатата, което създава различни проблеми при уриниране – затруднено уриниране, незадържане, пристъпи на неотложно уриниране в различни часове на денонощието.

Как се приема

Капсулите с изменено освобождаване ТАМСОЛ се поглъщат цели, с вода, след хранене. Стандартната доза е една капсула на ден, която е най-добре да се приема след закуска.

Ако приемът в обичайното време е пропуснат, това може да се направи след поредното хранене в същия ден. При пропуснат ден терапията продължава със същата доза; не се взема двойно количество с цел компенсиране.

Приемът на по-висока доза може да причини странични ефекти от рода на ускорен пулс, ниско кръвно налягане, прилошаване и припадъци. В такива случаи пациентът трябва да легне и ако състоянието му не се подобри, да потърси медицинска помощ.

Продължителността на терапията с този медикамент се определя от лекуващия в зависимост от постигнатите резултати. Пациентът не бива да прекратява приема самоволно, тъй като са възможни рецидиви с усложнения.

Възможни нежелани ефекти

При лечение с ТАМСОЛ са възможни чести странични ефекти като замайване и проблеми с еякулацията. В по-редки случаи приемът на продукта причинява главоболие, понижаване на кръвното налягане, хрема, запушен нос, гадене и повръщане, запек или диария, сърбеж, обриви, постоянна умора.

Не са изключени алергични реакции с тежки обриви, оток на лицето и гърлото, затруднено преглъщане, дихателни затруднения.

Има данни и за приапизъм, възпаление на кожата и лигавиците, кървене от носа, зритални затруднения, пресъхване на устата.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Капсулите ТАМСОЛ не се назначават при алергия към някоя съставка на продукта.

Препаратът не трябва да се приема при тежка чернодробна недостатъчност.

При пациенти с тежки болести на сърдечно-съдовата система или бъбреците е необходима преценка на безопасността при възможна терапия с ТАМСОЛ.

Медикаментът не се прилага за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Взаимодействие с други медикаменти

Прилагането на ТАМСОЛ с други медикаменти може да промени терапевтичните ефекти от всички продукти, затова лекуващият трябва да прецени внимателно дневните дози и режима на паралелния им прием. Това се отнася до антикоагуланти, нестероидни противовъзпалителни, а 1-рецепторни блокери, противогъбични и някои антибиотици.

___________________________________________________________

Усреднена цена в аптеките – 10 лв за 30 капсули от 0.4 мг

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб