ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СЕТИНИН / SETININ

Съдържа кветиапин, микрокристална целулоза, повидон К29-32, калциев хидроген фосфат дихидрат, натриев нишестен гликолат (тип А), лактоза монохидрат, магнезиев стеарат, хипромелоза, титанов диоксид, лактоза монохидрат, макрого, триацетин, жълт железен оксид в таблетки от 100 мг

Предназначение

СЕТИНИН е антипсихотик; назначава се при биполярна депресия, манийни състояния и шизофрения. Може да се приема продължително, само по лекарско назначение.

Как се приема

Таблетките СЕТИНИН се поглъщат цели – с вода, без връзка с храненията. Това става веднъж или два пъти дневно. При еднократен прием дозата се взема вечер преди лягане; при двукратен – сутрин и вечер. Дневната доза се определя от лекуващия индивидуално, в зависимост от здравословния проблем и състоянието на пациента. Тя може да бъде в диапазона 150-800 мг за 24 часа. Пациенти в напреднала възраст или с чернодробни проблеми получават редуцирана доза.

Ако е пропусната доза, тя може да се вземе при първа възможност или да се изчака времето за следващия прием. Пропуснатото не трябва да се компенсира чрез увеличаване на еднократната доза. Предозирането може да причини замайване, сънливост, смущения в сърдечния ритъм; необходима е медицинска помощ.

Приемът не бива да се прекратява без лекарска препоръка, дори ако пациентът почувства подобрение. Внезапното спиране на лекарството причиява внезапно заспиване или безсъние; гадене и повръщане, раздразнителност и агресивно поведение, диария, главоболие. Симптоматиката изисква медицинска намеса. Как точно трябва да се прекрати приемът на продукта, ще определи лекуващият и това трябва да стане под негов контрол.

Възможни нежелани ефекти

Обикновено при лечение със СЕТИНИН се коментират странични ефекти от типа на алергични обриви, оток на лицето и гърлото, дихателни затруднения; възможно е да се случват припадъци и гърчове. Споменават се пристъпи на неконтролирани движения с крайниците, с челюстите и езика, премигване и гримаси.

Редки са симптоми като приапизъм, хепатит, прояви на невротичен малигнен синдром (комбинация от треска с изпотяване, отпадналост, сърцебиене и промени в кръвното налягане). Има оплаквания от образуване на тромби и възпаление на панкреаса.

Описани са и отделни случаи на особено сериозни алергични реакции с ангиоедем или анафилактичен шок. Не са изключени сериозни състояния с образуване на болезнени мехури по кожата и лигавиците, както и разграждане на мускулната тъкан, възможно в комбинация с бъбречни проблеми (разпознава се т.н. рабдомиолиза).

Често се коментират и временни смущения като главоболие, пресъхване на устата, слабост и замайване; симптоми от синдрома на отнемане при внезапно спиране на приема; отклонения в показатели на кръвната картина, необяснимо увеличаване на теглото и пр. има информация също за отклонения в качеството на съня, задух, повръщане, сърцебиене, стомашни разстройства и запек, спад на кръвното при изправяне, влошаване на депресията и мисли за суицид. При жените – нередовен или липсващ месечен цикъл, необяснима лактация.

Кога НЕ БИВА да се употребява

СЕТИНИН не се употребява при алергия към съставки на медикамента.

Противопоказан при деца и подрастващи под 18 години.

Не бива да се приема от кърмачки. При бременни е допустим като крайно средство и само по лекарско назначение, под контрол.

В групите на риск по отношение приема на СЕТИНИН са пациенти със сърдечни заболявания, хипотоници, хора със заболявания на бъбреците и черния дроб, диабет, преживели инсулт, склонни към гърчове, при хора в напреднала възраст с деменция, алкохолици и наркозависими. За тези пациент се преценява индивидуално дали очакваната полза от приема превишава потенциалния риск от негативни странични ефекти и ефекти, дължащи се на хроничното заболяване.

Взаимодействие с други медикаменти

СЕТИНИН е несъвместим с лекарства за ХИВ-позитивни, азоли – за лечение на гъбични инфекции, еритромицин и кларитромицин, нефазодон за лечение на депресия.

Задължителна е преценка за начина на съвместяване, ако пациентът приема лекарства за високо кръвно, за епилепсия, барбитурати, за поддържане на солевия баланс, други медикаменти за психични нарушения, литий.

Усреднена цена в аптеките – 9 лв за 60 таблетки по 100 мг, или 19 лв за 60 таблетки по 200 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *