ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Не си предписвайте препарати със съдържание на желязо

Аз страдам от понижен хемоглобин. Искам да ми отговорите кое е по-добре: да си „наваксам“ недостига на желязо от храни­телните продукти, или да приемам специални препарати, съдържащи този минерал?

Надя – по електронната поща

Дори при ниски показатели на хемо­глобина не си назначавайте самосто­ятелно препарати със съдържание на желязо. Този микроелемент е токсичен, именно затова природата е предвидила той да се усвоява в ограничени коли­чества от храната. Претоварването с желязо води до застойна сърдечна недостатъчност и увреждане на черния дроб и бъбреците.

Опасно е да се приемат лекарства с желязо от хора, които страдат от излишък на този микроелемент. А това се случва при такива заболявания като хемохроматоза и хемосидероза.

Неадекватна реакция към желязосъдържащите лекарства може да възникне и при алергия към лекарствени препара­ти, както и при алкохолна зависимост, болести на черния дроб – най-вече хепа­тит, обостряне на инфекциите, вкл. и половите, при възпаление на задстомашната жлеза, при язвена болест на стомаха, при заболявания на червата.

Затова преди да предприемете допълване на запасите от желязо, е нужно да се изследвате, за да се открие причината за анемията.

Най-често недостигът на желязо възниква при жени след силни менстру­ации, бременност, кърмене.

Дефицитът на желязо може да се провокира и от прекалено интензивно физическо натоварване и дори ако пре­калите с аспирина.

Но най-често анемията се съпът­ства от хронична болест – хемороиди, язва на стомаха, херния, рак на червата, дивертикулоза. А приемът на желязо и в тези случаи може да навреди.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Не си предписвайте препарати със съдържание на желязо

  1. Pingback: Консумацията на храни богати на фибри се препоръчва при хора с висок холестерол | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *