ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Витамин D подобрява физическата активност

Витамин D е един от най-подценяваните витамини на планетата, но той е изключително полезен за костите, както при подрастващи така и при възрастни хора. Много от хората имат твърде голям страх от слънцето, а то е нашият най-добър източник на витамин D. Слънчевата светлина и витамин D са изключително полезни за здравето и превенция на различни болести. Те също имат важна връзка с общия тонус, енергия и благополучие.

Изследователи от Холандия са доказали, че ниските нива на витамин D са свързани с ниска физическа издръжливост. Нервно-мускулните действия на хора с по-ниски нива на витамин D са значително по-ниски от тези с адекватно ниво. С увеличаване на серумния (витамин D) се забелязва и значителна промяната в нервно-мускулните действия.

Друго изследване върху възрастни хора с цел откриване на рисковите фактори за обездвижване с напредване на годините, разглежда повече от 1000 участника на възраст от 65 и повече години. То доказва, че стойностите на витамин D са обратнопропорционално, свързани с ниската физическа издръжливост. Хората с най-ниски нива на витамин D са се представили най-лошо на физическите тестове, включително сила на ръкохватката, баланс и други подобни. Тези с високи нива са се представили най-добре. Интересното е, че близо 30 на сто от извадката са имали нива на витамин D нива, които се считат за дефицит.

Прието е че концентрацията на витамин D в кръвта трябва да е над 70 nmol / L, като се има в предвид че през есенно-зимния сезон нивата намаляват. Взимайки под внимание и това, че повечето хора нямат възможност или време да правят слънчеви бани, както и че летния сезон е сравнително кратък, се препоръчва допълнителното поемане на витамин D. Лесно е да се снабдите с нужното ви количество витамин D, като ядете ниско маслено сирене или кисело мляко, или като пиете прясно мляко. Витамин D  може да си набавите и от Зърнени закуски, яйца, херинга, прясно мляко, мазнините на морските риби, сьомга, сардини. Една чаша еднопроцентово подсилено с витамин D прясно мляко съдържа 100 IU (25% от препоръчителната дневна доза). Много калциеви добавки също са подсилени с витамин D.

Препоръчителна дневна доза е 400 IU, а максималната безопасна горна граница е 2 000 IU.
1 мкг холекалциферол = 40 Международни Единици (IU) витамин D.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *