Колко бързо се развива заболяването – рак на устата?

Може да се разбие бавно, с предшестващо добро­качествено състояние – например левкоплакия, лихен рубен планус и т.н. А може и да се развие бързо от една малка, неочаквано появила се язвичка.

Заболяването се открива при профилактичен преглед, стоматологът проверява не само със­тоянието на зъбите и венците, а и лигавицата на бузите, страничните ръбове на езика, дъното на устната кухина и т.н. Търсят се малки язвички или белезникави образувания. Много често те са напъл­но безболезнени и пациентът е в пълно неведение за тяхното съществуване.

Ако стоматологът открие нещо, той ще на­сочи пациента при специалист за по-задълбочено изследване. Там задължително ще вземат биопсия от раничката, за да се постави точна диагноза. От навременната намеса зависи животът на пациента! Едновременно е това ще се направят и допълнител­ни изследвания на кръв, урина, рентгенови снимки и т.н.

Колкото по-рано се постави диагнозата и се започне лечение, толкова по-голям е шансът за из­лекуване! Самото лечение може да бъде оперативно, химиотерапия, лъчева терапия или комбинация от изброените методи.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ИЗЛЕКУВА НАПЪЛНО?

Да, може да се излекува напълно! Зависи най-вече на какъв етап е заболяването. Ако ракът е напред­нал, с много разсейки, ортодоксалната медицина не може да помогне!

ИМА ЛИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ ЛЕЧЕНИЕТО?

Лечението на злокачествените заболявания цели най-вече да запази живота на пациента! Всички манипулации са силно увреждащи общото здраве на човека. При хирургичните интервенции се изрязват голямо количество тъкани, стига се често до обез­образяване! Химиотерапията и лъчевата терапия, убивайки раковите клетки, унищожават и голямо количество здрави клетки. В резултат се нарушава имунитетът, болният развива нови болести. По­някога по-трудната част започва след победата над болестта. Когато се наруши безвъзвратно възможността за,нормални социални контакти, за работа, за ежедневните човешки дейности, е трудно да се намерят сили за живот.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *