Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

НЯМА СПАСЕНИЕ ОТ АЛЕРГИЯТА КЪМ ДОМАШЕН ПРАХ!

Имам установена алергия към домашен прах. Как да избегна контакта с дразнителя, след като той е навсякъде около нас? Как­во можете да ме посъветвате?

Тинка Стефанова – Русе

Алергията представлява свръхчувствителност на ор­ганизма към даден алерген. Тя се изразява в произвеждане на антитела, които са готови да реагират срещу дадения драз­нител. Когато той попадне в организма, се осъществява бурна реакция на възпаление – алергична реакция. При кон­такт с алергена за първи път се получава свръхчувствител­ност на организма. При повтор­ното му попадане в тялото ор­ганизмът отговаря с алергична реакция. Алергените се делят на две големи групи:

  • алергени, които попадат в орга­низма отвън;
  • алергени, образуващи се в самия организъм.

Домашният прах е сложен по състав алерген, тъй като в него влизат микроскопични частички от дрехи и дру­ги тъкани, гъбички, частици от насекоми, пребиваващи в дома. Те често предизвикват алергични заболявания на диха­телните пътища – алергия към домашен прах. Акарите, нами­ращи се в домашния прах, са най-честите причинители на алергии. Реакцията на органи­зма се наблюдава целогодиш­но, макар че през летния сезон се забелязва подобряване на състоянието, заради минимал­ната концентрация на алерге­ни във въздуха. Страданието се обостря през септември- октомври, период, в който се размножават домашните кърлежи – акарите.

Най-простото лечение се състои в това, да се избягват алергените. За съжаление, този метод е практически неосъществим, защото човек не може да избегне много от дразнителите (домашния прах например). Поради това лечението на алергията се провежда чрез няколко мето­да, като в повечето случаи се повлияват само симпто­мите.

Прием на антихистаминови лекарства за известен период от време – преди активния цъфтеж на растенията и при настъпване на алергичната реакция. Този тип медикамен­ти потискат отделянето на хистамин. от клетките и кон­кретните симптоми на алер­гичната реакция намаляват. Противоалергичните медика­менти могат да предизвикат в различна степен сънливост, раздразнителност, възбуда и т.н.

Важно е да се знае, че те трябва да бъдат изписани след преглед при специалист. Приемът им трябва да бъде по указаната от него доза, която в никакъв случай не бива да се превишава.

Не трябва да се забравя, че начин за контрол над алергия­та е избягване на причинителя й. Алергичните към полени хора да избягват места със силно цъфтящи растения – поляни, гори и т.н.

ВНИМАНИЕ!

Единственото лечение, при което се третират причините за възникване на алергия, е специфичната хипосенсибилизация, наричана още антиалергична ваксина. В този случай в тялото се вкарват антигените, предизвик­ващи алергия, през равни интервали от време, в увеличаващи се дози, за да се понижи чувствителността на организма към тези вещества, ваксината се инжектира под кожата. В последно време се предлагат продукти за сублингвално (под езика) приложение, които включват множество алергени. Методът е особено подходящ при малки деца. Периодът на лечение обаче е продължителен (от 3 до 5 години). Ефективността на метода е от 50-90% според различни източници.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “НЯМА СПАСЕНИЕ ОТ АЛЕРГИЯТА КЪМ ДОМАШЕН ПРАХ!

  1. Pingback: Акари в дома | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *