Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Професор д-р Андрея Андреев за лечението на разширените вени

Професор Андрея Андреев е един от най-добрите специалисти по съдова хирургия в България

Андрея Андреев
Професор Андрея Андреев за лечението на разширени вени: превенция, движение и навременна консултация със съдов специалист

В предаването „Духът на здравето“ на bTV професор д-р Андрея Андреев обясни каква е разликата между артериални и венозни заболявания и запозна зрителите с най-ефективните методи за лечение на разширените вени.

В България от разширени вени страда около 30% от населението. Активно се лекуват само 2-3% от пациентите. Закъснялата медицинска помощ и неглижирането на проблемите, които варикозната болест създава, са причина за сериозни последици, които могат да възникнат с прогресията на болестта.

Гостът на д-р Неделя Щонова дебело подчерта, че обездвижването е враг номер едно, не само на периферните съдове, но и на цялата съдова система. Липсата на движение, като цяло, а не само дългото стоене прав, може да доведе до появата на разширени вени. Разбира се, за появата на варикоза огромна роля играе и генетиката, но част от усложненията, които тази болест предизвиква, съвременния човек си ги докарва сам, заради липсата на редовна грижа за своето здраве.

Артериалната и венозната система са коренно различни. Те нямат нищо общо. Разликата между тях, обясни професор Андреев е, че артериалната система е система с високо налягане. Кръвното налягане зависи от артериалната система. Във венозната система налягането е ниско. Дори за крампите в мускулите на краката, които всеки човек е изпитвал, причината е венозна недостатъчност. Лекарствата, които се изписват в такива случаи, може и да са временно решение, но състоянието при всеки един отделен случай трябва да бъде обсъдено със съдов специалист.

Как трябва да се лекуват разширените вени?

Помагат ли еластичните бинтове и чорапи при разширени вени, или има нещо ново и различно, което болните от варикозна болест могат да направят? Кога е необходимо да се прибегне до операция? Склерозираща терапия под ултразуков контрол – каква е процедурата при разширени вени?

Според професор Андрея Андреев, заболяването се развива на стадии и именно те определят методиката на лечението. При разширени вени носенето на еластични чорапи, а не употребата на еластични бинтове, е препоръчително. Разбира се, качеството на еластичните чорапи е от значение, затова не бива да се правят компромиси при избора.

Началният стадий при развитието на разширени вени може да бъде лекуван с таблетки, мазила и еластични чорапи. Терапията е комплексна, но най-важно е, според професора, да се промени начина на живот.

В тази връзка препоръките са стандартни. Не е достатъчно само да се сложат краката на масата, за да се отича венозната кръв към сърцето. Онова, което професор Андреев препоръчва е всеки ден, без изключение, да изкачваме и да слизаме по шест етажа нагоре-надолу. Препоръката на специалиста идва с личния пример, който той дава. Въпреки сериозна възраст, на която е, най-добрия съдов хирург в България не пропуска тренировка по тенис или класовете по йога, която също практикува.

Проф. Андрея Андреев е съдов хирург с над 50 години опит. Консултира в София и Стара Загора.

Основател и ръководител в продължение на 15 години на Клиника по съдова хирургия в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ Стара Загора. Към момента проф. Андреев е част от екипа специалисти на Медицински център Хармония София и МЦ по сърдечно-съдови заболявания.

Медицински център Хармония – София

ж.к. Младост 1, бл. 125, ет. 1
Телефон: 028740022 , 0888740022

Цени:

Първичен преглед: 50 лв.
Вторичен преглед: 40 лв.
Доплер на съдове: 30 лв.

Източник: btv.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *