Вреден ли е шумът за здравето ни?

Не само замърсяването на въздуха и водата са екологични проблеми, такъв проблем е и шумовото замърсяване, то нараства с всеки изминал ден. Все повече хора се оплакват от шума на автомобилния трафик, както и от шума на самолети, хеликоптери, пневматични бормашини, съседи увеличили телевизорите си и стереоуредбите твърде високо. Тези звуци и шумове са притеснителни, тъй като нарушават спокойствието на хората. Човек не може да се съсредоточи върху работата си, както и да се наслади на почивката си, ако постоянно е заобиколен от някакви шумове.

Физическите последици от слушането на силни звуци може да доведе до загуба на слуха, както и до нарушаване на психиката. С други думи не само ушите могат да бъдат засегнати от високите нива на шум. Шумът трябва да се разглежда, като заплаха за цялостното здраве на хората. Хората реагират на нежеланите звуци и шумове със сложна система от телесни реакции известни като стрес или възбуда. Тези промени може да включват повишаване на кръвното налягане, промяна в сърдечния ритъм, повишаване на холестерола в кръвта, или прекомерна секреция на хормони. Ако тези стресови реакции продължат доста дълго време могат да причинят вреда на органите на кръвообращението, сърдечно-съдови и стомашно-чревни проблеми.

Съществуват все повече доказателства за това, че прекомерният шум влияе отрицателно на здравето. Хора, които са изложени на по-високи нива на шум имат смущения в съня, а това води до по-голям риск от произшествия на другия ден, както и до невъзможност за справяне с планираните задачи.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Вреден ли е шумът за здравето ни?

  1. Pingback: Шумът стресира организма | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *