Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЕДНА ТРЕТА ОТ ХОРАТА НА ЗЕМЯТА СА ИНФЕКТИРАНИ С ХЕПАТИТ С

Все повече стават инфекти­раните с хепатит В в цял свят, докато „болестта на мръсните ръце“, т.е. болните с хепатит А, намаляват, макар и посте­пенно.

Между тези два вируса обаче има съществени различия. Когато съобщава, че една трета от хо­рата на Земята са инфектирани с вирусен хепатит, Световната здравна организация има предвид вирусен хепатит В. Но не всички инфектирани заболяват. Според масовата статистика заболя­ват до 50 милиона души годиш­но, от които 2 милиона умират. Този тип вирус единствен от всички предизвиква мълниенос­на форма на болестта, когато чернодробните клетки умират за броени часове, а 90 на сто от тези „мълниеносни хепатити“ приключват със смърт на болния. Но тази форма се среща крайно рядко. С хепатит С ситуацията е друга. Тя не води до мигновена катастрофа: рядко се проявяват симптоми, а ако се появят, между тях няма жълтеница – по-скоро умора и неразположение. Хронич­ният хепатит прилича на руска рулетка – съдбата е безжалостна към един от всеки 5-6 болни – 20-30 години след заболяването болни­ят развива цироза или рак на чер­ния дроб. И още: при някои болни с хроничен хепатит С фаталните разрушения на черния дроб могат да настъпят след година, при други – след 20-30 години и да ум­рат от нещо съвсем друго.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *