ПРИ ЧЕСТО УРИНИРАНЕ – ОРГАНИЗМЪТ ДАВА СИГНАЛИ, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ПРЕНЕБРЕГВАМЕ

Имам здравословен проблем и се нуждая от помощта ви. Напоследък уринирам често. Моля ви да ми обясните на какво може да се дължи това?

Михаил Ангелов – Ямбол

Повечето хора уринират 4-7 пъти дневно, което се смята за нормално. Някои здравословни състояния обаче биха могли да ни накарат да посетим тоалетната до 10-20, дори и 30 пъти на ден. Две са медицинските състоя­ния, свързани с пикочния мехур, които водят до често уриниране – цистит и свръхактивност на пикочния мехур. И двете, за щастие, са лечими. Как обаче да разберем дали имаме проблем, при който се налага лекарска консулта­ция? Предлагаме ви няколко „сигнала“ на тялото ни, които не трябва да пренебрегвате.

Кога е необходимо да се консулти­рате с лекар:

  • уриниране по-често от нормалното (осем или повече пъти за едно денонощие);
  • ставате два или повече пъти до тоалет­ната през нощта.

Честото уриниране може да бъде причинено от най-различни състояния. Типични примери са: уголемена проста­та, диабет, бременност, инфекции на пикочните пътища, тревога или пък някои медикаменти. Има и случаи, в които честото посещение на тоалет­ната се дължи просто на навик.

Другите две причини – цистит и свръхактивност на пикочния мехур, могат лесно да бъдат объркани, тъй като и в двата случая е обичайно чес­тото уриниране през деня и нощта. Освен това и двете състояния причи­няват силна, внезапна необходимост да се посети тоалетната. Ето някои съвети, които ще помогнат при раз­познаването им:

При цистит е характерна болка в областта на пикочния мехур, като тя често се влошава, когато той е пълен, и се облекчава, когато е празен. За да се постигне временно облекчение, страдащите от цистит, които имат тежка форма на заболяването, може да уринират до 60 пъти дневно.

Свръхактивността на пикочния мехур причинява изтичане на урина. Засегнатите от състоянието може да почувстват внезапна, силна нужда да уринират, но да им е невъзможно да стигнат в тоалетната навреме. При подобни симптоми не бива да се колебаете, а да се консултирате с лекар, който най-точно ще определи състоянието ви, базирайки се и на други симптоми. Лекарят може да ви препоръча диагностични тестове, за да се потвърди или отхвърли опреде­лено заболяване.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *