ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проблеми с уринирането – ето ги най-честите причини и най-ефикасните съвети за лечение

Проблеми с уринирането не бива да се пренебрегват

проблеми с уринирането
Проблеми с уринирането се срещат често!

Проблемното уриниране превръща една обикновена физиологична нужда в истинско изпитание, съпроводено с болка и физически и психически дискомфорт. Състоянието се проявява без значение от възрастта и пола, като причините са разнородни. Ето какво най-общо може да се каже:

Нормално уриниране

При здрав човек уринирането варира между 4 – 6 пъти на ден, като от значение е както приемът на течности, така и степента на физическа активност. По-голямата част от посещенията на тоалетната по малка нужда са през деня.

Често уриниране

Признак за прекомерно уриниране е отделянето на повече от 2 литра урина за период от 24 часа и повече от 10 посещения на тоалетната за този период. Някои болести се индикират именно чрез този симптом, в това число диабет и бъбречни заболявания. Разнородни възпаления в отделителната система като цистит също водят до чести позиви за уриниране. Ако те са през нощта, причината може да е дори болест на сърдечно-съдовата система.

Спиране на уринирането

За спиране на уринирането се говори, когато има пречка за изпразване на пикочния мехур, каквато е уголемената простата при мъжете в напреднала възраст, или когато урината не може да достигне до самия мехур. Това се случва при бъбречни заболявания например, когато камък запуши някой от бъбречните пътища.

Незадържане на урината

При някои нервни заболявания, при вродени или придобити дефекти на пикочната система, както и при някои заболявания на пикочния мехур се наблюдава невъзможност за задържане на урината.

Болка при уриниране

Причините за появата на болка, парене или дразнене по време на освобождаване на урината са многобройни – от проблеми с простата при мъжете до вагинална инфекция при жените.

Ако се направи разграничение на проблемите, свързани при уринирането, то картината е следната:

Проблеми с уринирането при мъжете

проблеми с уринирането при мъжете
Мъжете често страдат от проблеми с уринирането!

Според общодостъпната статистика 17 от всеки 100 представителя на силния пол у нас се оплакват от различни проблеми, свързани с посещението на тоалетната по малка нужда. Става дума не само за физически неразположения, като болка или парене по време на уриниране. А и за оплаквания от психическо естество – невъзможно задържане, неволно изпускане, често ставане през нощта, проблеми в сексуален план и още ред смущаващи обстоятелства, които така и не преминават от само себе си.

Ако и при вас или вашия партньор са налице подобни симптоми за проблеми, свързани с уринирането, то задължително е да се извърши преглед при специалист.

Най-честата диагноза, която се поставя при мъже с такива оплаквания, е уголемяване на простата.

Уголемена простата

Това, което е важно да се знае, че процесът на уголемяване на простата е нормален физиологичен процес, свързан с напредването на възрастта. При преобладаващата част от мъжете той е доброкачествен и се нарича простатна хиперплазия или нетуморно увеличение на простата. Като симптоми, които навеждат към състоянието, се посочват следните:

–          чести позиви за уриниране нощно време;

–          слаба струя и бавно уриниране;

–          наличието на капки след края на уринирането;

–          усещане за неизпразнен пикочен мехур.

Свръхактивен пикочен мехур

Друга диагноза, която се чува от мъже с проблеми с уринирането, е т.нар. свръхактивен пикочен мехур. Става дума за състояние, при което пикочният мехур подава сигнали за изпразване, когато е пълен само частично. В нормални условия подобни индикации се дават само при почти пълен мехур.

Нещо повече – свръхактивният мехур предизвиква толкова остро свиване на мускулната тъкан, отговорна за задържане на урината, че контролирането става трудно, ако не и невъзможно.

Като симптоми, въз основа на които се поставя диагнозата, са:

–          силна и спешна нужда за уриниране;

–          неконтролирано изпускане на урина и други.

Това са само част от здравословните смущения, но може би най-честите, които предизвикват проблемно уриниране при мъжете. След поставяне на диагноза в повечето пъти следва медикаментозно лечение, което дава задоволителни резултати в рамките на няколко дни.

Ако все още не сте се решили да посетите лекар и да потърсите лек за проблемното уриниране, това което можете да направите, за да облекчите състоянието си, е да приемате достатъчно количество течности. Приемът на поне 1.5 литра е минималната доза за деня. Не мислете, че като сте жадни, ще е по-добре – напротив. Добре е, също така, да се ограничи консумацията на алкохол, тъй като той оказва съществено влияние върху пикочния мехур.

Проблеми с уринирането при жените

Също толкова често срещан е проблемът и при представителките на нежния пол. В повечето случаи при жените става дума за смущения във функционирането на пикочния мехур. Най-често – за състоянието свръхактивен пикочен мехур, което разгледахме по-горе.

Друга основна причина е инфекция в отделителната система, като циститът е най-разпространената такава. Повече за цистита и как се лекува можете да прочетете ТУК!

Проблеми с уринирането при децата

При децата за проблеми с уринирането се говори, от една страна, в контекста на приучаване към използването на гърне и създаване на хигиенни навици. От друга, при по-големите също могат да се наблюдават разнородни смущения във функционирането на пикочната система, които често са твърде смущаващи за подрастващите. Именно поради това родителят е този, който трябва да забележи притесненията на детето си и да го насърчи да посети лекар.

При децата все още няма постоянни хигиенни навици.

Изпускане на урина при децата – при малки деца инконтиненцията не бива да се възприема за причина за безпокойство. Мускулите, контролиращи задържането на урината, се развиват до предучилищна възраст. Именно поради това дори при деца, които са приучени да използват гърне или да посещават тоалетна, инцидентното изпускане не е сериозен проблем.

Пикочна инфекция при децата – в някои случаи обаче изпускането може да се дължи на инфекция, поразила пикочните пътища. Най-често причината за възпаление са бактерии, навлезли в уретрата. Ако имате съмнение за инфекция, прегледът при специалист е задължителен. Други симптоми, които могат да ви наведат към това съмнение, е оплакване от страна на детето, че по време на уриниране изпитва парене, болка или друга форма на дискомфорт.

Често уриниране при децата – ако става дума за дете, то честото уриниране може да се дължи на изпиването на голямо количество течности. Децата все още не са напълно способни да контролират пикочния си мехур, затова и често посещават тоалетната по малка нужда. В редки случаи многократните позиви за уриниране при най-малките се дължат на по-сериозно заболяване като диабет или болест, поразила бъбреците.

Напикаване по време на сън – нощното напикаване също не бива да всява паника. Въпреки че някъде след третата годинка на детето се смята, че то трябва да е придобило трайни хигиенни навици, при 15 % от малчуганите се случва да се изпуснат по време на сън. С времето този проблем изчезва, ако не е свързан с по-сериозен здравословен фактор.

Профилактични съвети срещу проблеми с уринирането

Преди да ви насочим към конкретни подходи за справяне с проблемите, свързани с уринирането, ще ви дадем и насока за това как можете да ограничите проявленията на състоянието. Ето някои от най-популярните съвети с профилактичен ефект, които се дават и от специалистите:

–          приемайте много течности, като чистата вода е за предпочитане;

–          избягвайте кофеинови напитки заради диуретичното им действие;

–          наблегнете на здравословната храна, богата на цинк, селен, флавоноиди и витамини. От значение са и растителните хормони, които са изключително полезни за възстановяването след прекарана инфекция;

–          консумирайте храни, съдържащи фибри, за да не се стига до констипация и допълнително притискане на пикочния мехур;

–          ако страдате от наднормено тегло, опитайте се да отслабнете, защото мазнините в поясната област оказват допълнителен натиск върху пикочния мехур;

–          редовно изпразвайте пикочния мехур, за да не се стига до развитието на инфекция;

–          ограничете стреса, защото редица психически разстройства предизвикват проблеми с уринирането;

–          ограничете тютюнопушенето, защото никотинът от цигарите се натрупва директно в бъбреците и причинява редица заболявания на отделителната система.

Народно лечение при проблеми с уринирането

Ако подходите към проблемите с уринирането от гледна точка на народната медицина, в бабините тефтери налични са множество рецепти за справяне с проблема. Ще ви предложим някои изпитани методи, приложими при неволно изпускане, при парене и болка, както и при затруднения при уриниране. Ще избегнем пренаписването на популярни рецепти, откриваеми на множество места. Ето какво подбрахме за вас:

При затруднено уриниране

Рецепта 1

проблеми с уринирането
Проблемите с уринирането се лекуват и с домашни рецепти!

Към 1 литър вряща вода се добавят по 3 с.л. от следните лековити семена: конопено семе, ленено семе и семе от пъпеш. Лековитата отвара се оставя на тих огън за около 10 минути, след което се прецежда. На ден се изпиват по 3 винени чаши преди основните хранения за деня;

Рецепта 2

В подходящ съд или в платнена торбичка се смесват следните билки:

–          100 г корен от пирей;

–          100 г плод от шипка;

–          100 г стрък от хвощ;

–          80 г листа от мечо грозде;

–          60 г листа от хвойна;

–          50 г дръжки от вишни;

–          50 г царевична коса.

След като внимателно се смесят лековитите растения, се приготвя отвара от 2 с.л. от билковата смес и 500 мл студена вода. Билките се оставят да киснат за 5 часа. Щом времето изтече, се поставят на тих огън да поврят за 10 минути. След прецеждане от билковия лек се приемат по 100 мл 3 пъти дневно.

Рецепта 3

Приготвя се отвара от 40 стъбла от дива къпина (с приблизителна дължина от 10 см) и 2 литра вода. На слаб огън лековитата напитка се вари, докато течността стане наполовина. На ден се приемат по 3 винени чаши.

Рецепта 4

Лек при затруднено уриниране се приготвя и като в литър вода се добавят 2 с.л. семена от копър. Отварата се оставя да поври за ¼ час на слд огън. След като изстине се прецежда и се изпива в рамките на деня вместо вода.

Рецепта 5

Най-добре в буркан или друг съд с капак се смесват 100 г пчелен прашец, 80 г акациев мед и 20 г витамин С от ампула. След като съставките се смесят внимателно, се съхраняват под капак в хладилника. На ден се приемат по 2 дози от по 10 г – всяка сутрин и всяка вечер около час преди храна.

При неволно изпускане на урина

Първа рецепта

проблеми с уринирането
Изпускането е изключително смущаващо!

Към 100 г листа от касис се добавят по 75 г магданоз и жълт кантарион. Билките се разбъркват и от билковата смес се изсипват в термос 2 с.л. Заливат се с 2 ч.ч. гореща вода и се оставят за през нощта. На сутринта отварата се прецежда и се изпива на няколко пъти през деня.

Втора рецепта

За изпълнението й са необходими 2 с.л. корен от селим. Билката се поставя в емайлирана тенджера и се залива с 2 ч.ч. студена вода. Под капка и на ниска степен на котлона отварата се оставя да поври за ¼ час, след което се оставя за още толкова. След прецеждане се изпива на малки дози в рамките на деня.

Трета рецепта

Смесват се равни части от корен от пирей и жълт кантарион. След като се разбъркат, 2 с.л. от билковата смес се залива с 2 ч.ч. гореща вода, най-добре в термос. Оставя се да престои цяла нощ и чак на сутринта се прецежда. Получената лековита напитка се изпива на 4 приема от по около 100 мл поне 30 минути преди храна.

При болка по време на уриниране

1 рецепта

Иванка Кузманова ни е изпратила следната рецепта, която според писмото й помага както при възпаление в пикочната система, така и при всяко друго състояние, провокиращо болка по време на уриниране:

„Здравейте! Ще се радвам, ако споделите с моите приятели – вашите читатели тази рецепта, която успешно се прилага при болезнено уриниране. Трябват билки, всичките известни с лековитите си качества. Значи, взимате по 50 г листа и цветове от изтравниче, 50 г градинско омайниче с корените, пак по толкова листа от медуцина, царевична коса, пача трева, както и пак 50 г листа от мечо грозде. Съставките може да са и по-малко на грамаж, но пак в равни количества.

Бъркам и гребвам 3 с.л. от сместа. Към тези 3 с.л. добавям по 1 с.л. счукани на ситно семена от коноп и семена от лен. Вярно, много треви и полезни треви трябват, ако решите да изпълните моята рецепта, но няма да съжалявате. Само който не го е тормозил този проблем, той не знае колко силно може да боли.

Та отделеното количество (3+1+1 лъжици) заливам със 700 мл гореща вода. Връщам на тих огън за около половин час и след изстиване прецеждам. За деня се изпива цялото количество – 3 чаши по 1 преди всяко хранене.”, пише ни Иванка.

2 рецепта

За приготвянето й са необходими 2 с.л. от билката полски хвощ, които се заливат с литър гореща вода и се варят за около 10 минути. Отварата се оставя да се охлади, след което се прецежда. Докато е още топла, отцедената билка се поставя в торбичка от плат и се налага долу ниско върху корема. Държи се, докато изстине напълно.

От приготвената отвара се изпива по чаша 2-3 пъти през деня.

3 рецепта

Изключително лесно приложима, в същото време и ефикасна, е следната рецепта. При болки по време на уриниране си приготвяйте ежедневно чай, приготвен от 1 ч.л мента и 1 ч.л. градински чай. Билките се заливат с чаша гореща вода, престояват 30 минути и се прецеждат. На ден могат да се изпиват до 3 чаши, приготвени по тази рецепта.

Добавки при проблемно уриниране

Няма как след народните рецепти да не се спрем и върху натуралните хранителни добавки, които облекчават проблемите, свързани с уринирането. Най-често изборът пада върху тази добавка, която е предназначена за конкретното състояние – болка и парене при инфекция, затруднено уриниране при уголемена простата и други. Именно поради това ще оставим на вас да намерите най-подходящия препарат, които ще донесе така желаното облекчение.

Ще се спрем като пример само на един – Масло от тиквени семки, защото за него се знае, че действа лечебно върху почти всички състояния, свързани с проблеми с пикочната система.

Маслото от тиквени семки, от една страна, редуцира паренето и болката, предизвикани от възпаление, облекчава изпразването на мехура, поддържа нормалните функции на пикочния мехур, повлиява лечебно негативните проявления при простатит. Можете да намерите продукта в щандовете на немския производител Sancht Bernhard. Ето какво четем за него:

Медикаменти при проблеми с уринирането

Както вече стана дума, като най-правилен подход при проблеми с уринирането се посочва преглед при специалист. Именно лекарят е този, който ще назначи подходяща медикаментозна терапия, ще даде съвети и насоки как в бъдеще да се ограничат смущенията, свързани с посещението на тоалетната по малка нужда.

В зависимост от здравословното състояние, което стои в основата на смущенията, лекуващият ще назначи и прием на медикаменти. В редовете по-долу даваме обща представа за някои от лекарствените продукти, които се предписват при проблеми с уринирането. Преобладаващата част от тях могат да бъдат закупени само с рецепта.

ТРУЗОР

ТРУЗОР е продукт, достъпен под формата на филмирани таблетки и влизащ в групата на антихолинергитиците. Казано по друг начин, предписва се за лечение на свръхактивен пикочен мехур, като действието му е насочено към характерните оплаквания – остра нужда от уриниране, невъзможно задържане и често уриниране. Продуктът не се препоръчва за деца под 18-годишна възраст, а при бременност и кърмене се приема само след изрично лекарско разпореждане.

ЛАНИВАЗИН
Ланивазин се предписва за контрол на свръхактивен пикочен мехур.

ЛАНИВАЗИН също попада в групата на лекарствените продукти, чието действие е насочено към намаляване на активността на свръхактивен пикочен мехур. Приемът на медикамента повишава количеството на урината, което пикочният мехур може да задържи, намалява броя на посещенията на тоалетната и риска от неволно изпускане на урина.

СПАЗМО-ЛИТ

СПАЗМО-ЛИТ също се използва за отпускане на мускулатурата на пикочния мехур, като по този начин ограничава необходимостта от често уриниране, както и нощното уриниране. В същото време подпомага контрола, като възпрепятства изпускането и нестабилния пикочен мехур. Препоръчва се при проблеми с уринирането, провокирани от психологически фактори.

ИНКОНТАН

Действието на ИНКОНТАН под формата на таблетки е насочено към контрол и ограничаване на неволното изпускане или т.нар. подмокряне. Препаратът спомага за отпускане на мускулатурата на пикочния мехур, като по този начин намалява повишения натиск на урината. Препоръчва се още за регулиране на честото уриниране и честите позиви за уриниране.

ВЕСОМНИ

Особеното при медикамента ВЕСОМНИ е, че той представлява комбинация от 2 активни вещества. Едното е солифенацин, което принадлежи към вече разгледаната група на антихолинергиците. Другото – тамсулизон – е в групата на алфа-блокерите.

Основното приложение на ВЕСОМНИ е по отношение на мъже в напреднала възраст, които имат проблемно уриниране в резултат на уголемена простата или влошено състояние на пикочния мехур. Приемът му следва да се назначи в случаите, когато единичното лечение не е довело до желания успех.

С това списъкът на лекарствените продукти, предписвани при проблемно уриниране, в никакъв случай не се изчерпва. Вашият лекар обаче е този, който би трябвало да ви назначи подходящата медикаментозна терапия. А ние – ние просто хвърляме бегъл поглед върху разнообразието от продукти.

Източници:

http://www.urologyclinics.com/symptoms/urinary_problems/causes.html

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/prostate-gland-and-urinary-problems

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Проблеми с уринирането – ето ги най-честите причини и най-ефикасните съвети за лечение

  1. Ивелина Личева каза:

    Изключителнйо полезна информация! Ще изпробвам рецептата с листа от касис и жълт кантарион

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *