Билки и домашни рецепти за гъвкава и лъскава коса

Има много рецепти за блестяща и здрава коса. По- долу са описани билките, които са най- полезни за красива коса.Това са:

 Зарасличе – тази билка е с високо съдържание на клей, който има омекотяващ ефект върху косата, а също така доставя на косата и много полезни протеини. Смесването на зарасличе с черен оман прави косъма по-здрав и блестящ. За здрава и блестяща коса се прави отвара, като се накисват корените и листата на билката с вряла вода и след като изстине отварата се изплаква косата с нея.

Репей – маслото от репей съдържа фитостероли и есенциални мастни киселини. То подобрява блясъка на косата и я прави по-здрава. Препоръчва се за овлажняване на косата. Прави се маска от 1 супена лъжица масло от репей, 1 супена лъжица алое вера, няколко капки от розмарин, лавандула и босилек. Тази смес се втрива в корените на косата за няколко часа и след това се изплаква обилно с вода.

Лук – той е с високо съдържание на органична сяра, която много добре се свързва с протеина в косата, което от своя страна я прави по-гъвкава и блестяща. За лука се смята, че стимулира растежа на косата. За блестяща коса се прави следната маска ¼ чаша сок от лук смесен с една супена лъжица мед се втрива в скалпа всеки ден в продължение на една седмица.

Хвощ – тази билка съдържа силициев диоксид, които е важен минерал за свързващите протеини и производството на колаген в организма. Тази билка подобрява структурата и здравината на косата. Може да се приема вътрешно под формата на капсули или външно, като се облива косата с отвара от хвощ веднъж седмично.

Съществуват и някои домашни рецепти за блестяща и здрава коса, които са описани по долу:

Вземате шепа пресен розмарин и масло от градински чай, смесвате ги и добавяте 1 литър студена вода. Тази смес се слага на котлона и се оставя да ври 3 мин., покрива се и се оставя да престои докато изстине, нанася се на суха коса без да се изплаква. Маската се прави 2 или 3 поредни дни. Сместа може да се съхранява в хладилник до 7 дни.

Смесват се 5 супени лъжици зехтин с две яйца, тази смес се втрива в корените на косата и се оставя да престой 15 минути след което се изплаква обилно с вода.

Смесете половин банан с 1 с.л.бадемово масло,1 с.л. мед и ½ чаша пълномасленно прясно мляко. Тази смес използвайте, като маска за коса за 15 мин. Маската е много полезна за да стане косата ви много гъвкава и здрава.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 4 до “Билки и домашни рецепти за гъвкава и лъскава коса

  1. Pingback: Какви прически носят успелите жени?

  2. Pingback: Как да сгъстите косата си?

  3. Pingback: Лекарства от кухнята за суха коса

  4. Pingback: 8 токсични съставки в козметичните продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *