Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Алергията към лекарствата мъчи по-често жените

Имам сериозен здравословен проблем и се нуждая от вашата помощ. Организмът ми не може да понася никакви лекарства. Веднага след приема­нето им се появява слабост, затруднено дишане. Защо?

Руска Йорданова – Видин

Очевидно е, че имате алергична реакция към лекарствата, а може би и към определени хранителни продукти. Необходимо е да се консултирате с алерголог, да си направите проби за установяване на вида алергия, а след получаване на резултатите от тях може да ви се предпише лечение. Обърнете се и към диетолог, той ще изключи от менюто ви продуктите, които влияят на алергичния фон.

ВНИМАНИЕ!

Лекарствената (или медикаментоз­ната) алергия е специфична реакция на имунната система към лекарствени препарати. Тя може да възникне като усложнение при лечение на някакво забо­ляване или като професионално заболяване вследствие на продължителен контакт с лекарства и медикаменти (при лекари, медицински специалисти, фармацевти). Според статистиката лекарствената алергия се среща най-често при жените.

Основните причини за развити­ето на алергия към лекарствата са:

  • наследствени фактори;
  • продължително приемане на лекар­ства;
  • едновременно прилагане на голям брой различни препарати.

Почти всички лекарствени средства могат да провокират алергична реакция. Най-често при­чина за това са:

  • антибиотиците;
  • местните анестетици:
  • нестероидните противовъзпалителни препарати и др.

Веднъж възникнала, лекарстве­ната алергия може (без да е задъл­жително) да се проявява отново при всяко следващо приемане на лекарството.

Обичайни за този вид алергия са следните симптоми:

  • зачервяване на кожата;
  • сърбеж и различни видове кожни об­риви.

Алергичните реакции се разви­ват от няколко секунди до 12 часа след приемането на лекарството и могат да провокират реакции като:

  • анафилактичен шок,
  • пристъп на бронхиална астма, копривна треска;
  • конюнктивит и алергична хрема.

Анафилаксията е най-опасната форма на лекарствена алергия по­ради възможността от фатални последствия. За щастие тя не се среща много често. Най-опасните последствия от лекарствените анафилактични реакции са: оток на гърлото и ларинкса (който блокира преминаването на въздуха и може да доведе до прекъсване доставка­та на кислород) и внезапното раз­ширяване на кръвоносните съдове (което в тежки случаи може да причини катастрофално понижение на кръвното).

  • Други симптоми, които може да се проявят: уртикария (копривна треска), сърбеж на кожата, горещи вълни и дори астматични симптоми (протичащи по- тежко при хора със съществуваща астма). В повечето от случаите симптомите на анафилаксия се появяват изведнъж, в рамките на първите часове (много често през първите 30 минути) след приема на лекарството и може да се влошат много бързо. Обикновено, колкото по-забавено е началото, толкова пристъпът е по-лек.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *