Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ликопен – за здраво сърце и живот без рак

Какво е ликопен? Защо е толкова важен? Какви заболявания лекува? Може ли да победи раковите клетки ? Кои продукти са особено богати на ликопен?

ликопен
Ликопен – най-силният антиоксидант

Има ли полза от капсулования ликопен? В тази статия ще получите отговори на тези и други въпроси.

Ликопенът е каротеноиден пигмент. Той е класифициран като витамин. Това вещество е от групата на каротеноидите.

Ликопенът е каротеноиден пигмент, ценно вещество, което определя яркочервения и оранжев цвят на плодовете на различни растения, например доматите, динята, гуава, сладките картофи, корковите, кайсиите, шипките и други. Каротеноидите са естествени органични пигменти, които имат недвусмислени ползи за здравето.

Ликопен – най-ефективният природен антиоксидант

Този витамин е (внимание!) най-ефективният антиоксидант от всички известни до момента (по-ефективен от всички останали каротеноиди, включително бета-каротин и други витамини).

Две основни свойства на ликопена

Какво ни дават естествените храни, съдържащи много ликопен? Такива растителни продукти се отличават с две основни свойства:

1) Те защитават клетките и тъканите на нашето тяло от вредното въздействие на свободните радикали (и това е отлична превенция срещу рака).

2) Предотвратяват, до известна степен, окисляването на холестерола, забавяйки развитието на атеросклерозата, и по този начин допринасят за предотвратяването на причина номер 1 за високата смъртност в света – сърдечно-съдовите заболявания.

<4>Ликопен в борбата с рака

Ликопенът е ценно противораково вещество в растителния свят. Консумирайки големи количества храна, съдържаща ликопен, човек повишава защитата си срещу развитието не само на атеросклероза и съдови заболявания, но и на рак, както и други заболявания, свързани с нарушен киселинно-алкален баланс в организма.

Например, през 1990 г. в Харвард бяха проведени поредица от мащабни изследвания, по време на които беше установено, че при хората, които ядат домати десет или повече пъти седмично, рискът от рак на простатата намалява с 34 процента. Клиничните проучвания за рак на простатата показват, че използването на естествен ликопен значително намалява скоростта на растеж на раковите клетки. Ликопеновата диета е намалила разпространението на раковите клетки със 73 процента.

Ако ядете пресни домати два пъти седмично, можете да намалите риска от рак с 34 процента. Има доказателства, че редовният прием на богати на ликопен храни намалява риска от рак на стомаха и червата.

Ликопенова диета срещу коронарна болест на сърцето

Диети и хранителни режими, в които има достатъчно храни, съдържащи ликопен – като например Средиземноморската диета – пазят кръвоносните съдове и сърцето здрави. Учените и диетолозите смятат, че наличието на ликопен е една от основните причини за „непопулярността“ на коронарната болест на сърцето в страни, където се спазват ликопеновата диета.

Заключение: ако страдате от коронарна болест на сърцето, тогава доматите и дините трябва да станат предпочитана от вас храна през лятото (ликопенът предотвратява атеросклерозата – основната причина за всички сърдечни заболявания).

Първите седем продукта, водещи в съдържанието на ликопен

Доматите традиционно се считат за шампион по съдържание на ликопен (въпреки че това не е напълно вярно). Всъщност, първите седем по отношение на съдържанието на ликопен изглеждат така:

1) шипка – 6800 mcg (микрограма);

2) гуава – 5204 mcg;

3) диня – 4532 mcg;

4) домат – 2573 mcg;

5) папая – 1828 mcg;

6) грейпфрут – 1419 mcg;

7) хурма – 159 mcg.

Ликопенът се открива и в червения пипер, фейхоа (субтропично вечнозелено плодово дърво, познато още като йодно дърво), кайсията, мангото, тиквата и морковите.

Какви други ползи има от ликопена?

През последните десетилетия стана известна важната роля на ликопена за предотвратяване на катаракта и свързаните с възрастта хронични заболявания на ретината (в допълнение към значението на този витаминен пигмент за предотвратяване на различните видове рак и болести на сърцето).

Ликопенът е приятел на младостта

И накрая, този витаминен антиоксидант ще ви помогне, ако имате нужда да отслабнете или искате кожата ви да остане еластична, нежна и гладка, и с равен тен за дълго време. Оказва се, че ликопенът е приятел на младостта. Също така, според редица изследвания, ликопенът забавя процеса на стареене на целия организъм.

Ако всеки ден пиете половин литър прясно изцеден доматен сок (което се равнява на 40 мг. ликопен), значително ще намалите „лошия“ холестерол в кръвта, ще засилете имунитета и ще повишите жизнеността на тялото си.

Внимание: ликопен на капсули!

Трябва да знаете и да имате предвид един важен момент. Ликопенът има максимално общоукрепващ и анти-стареещ ефект, когато е приет от живи и свежи растителни продукти. Той е за предпочитане от ликопена, който се продава на капсули.

Методите за извличане на естествен ликопен от узрелите домати или дини включват използването на разтворители и химикали в процеса, които съдържат потенциално вредни за тялото ни примеси. Да, вредата не е голяма, но както стана ясно, не представлява трудност да си набавите ликопен по естествен начин.

Източник: dieta-pohudeniya.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *