Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ НА МОЗЪЧНИЯ КРЪВОИЗЛИВ

Причините за субарахноидален кръвоизлив са същите както и за другите хеморагични мозъчни инсулти, но най-чести са руптура (скъсване) на мо­зъчна аневризма (раздуване на кръвоносен съд) или на артерио-венозна вродена малформация – разбира се, не се изключват и всички други, включително тумори. Засяга предимно хора на средна и в млада възраст, обикновено под 50 години. Клиниката е разнообразна и може да включва цялата гама от неврологични симптоми и синдроми – най-често, но незадължително е тежкото, главоболие, описвано като „удар с чук”

То може да се предшества от леко предупреждаващо главоболие, което постепен­но прогресира и може да се съпътства от гадене, повръщане без облекчение, повишено вътречерепно налягане и разнообразна неврологична симптома­тика. Диагнозата в началните моменти може да е затруднена – впоследствие обикновено се поставя от разгърнатата неврологична картина, образна­та диагностика (скенер) и лумбална пункция.

Мозъчната ангиография показва мястото на кървене. Лечението е в интензивно неврологично или неврохиругично отделение и в началото има за цел да овладее повишеното вътречерепно налягане, предимно медикаментозно, а впоследствие хирургично, с опит за спиране на кървенето и пре­дотвратяване на рецидив.

ВНИМАНИЕ!

Прогнозата е затруднена и непредвидима, но обикновено пее добра – всичко зависи от тежестта на кръвоизлива, адек­ватната намеса, предотвратяването на усложненията и възможностите за възстановяване на организма. При пробив в мозъчните стомахчета тя не е добра и усложненията са повече – по-тежко мозъчно увреждане, опасност от рецидив на кървенето, мозъчен вазоспазъм, хидроцефалия и т.н. Смъртността дори и при „по-леките“ случаи е над 25%, но както вече споменахме, всичко е индивидуално и зависи от множество фактори.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *