Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Туморните маркери не могат да открият заболяването в ранен стадий

Здравейте, от известно време ме наболява коремът в лявата част, неспокоен съм, страдам и от запек. Нямам кръв в изпражненията и диария. Болката не е постоянна. Понякога имам чувството за непълна изхождане. Съмнявах се, че може да имам тумор на дебелото черво и затова ходих при няколко лекари. Прегледаха ме и ми казаха, че имам синдром на раздразнено дебело черво и гастрит. Помолих ги няколко пъти да направят фиброколоноскопия – отказаха. Отидох да си я направя на частно – не искат да ми вземат парите – отказват отново. Аз какво да си мисля? Преди около годи­на пак отказваха. При кого да отида, за да ми направят изследването? Понеже се съмнявам, че лекарите грешат в диагнозата, която ми поставят, реших да си направя туморни маркери.  Туморният маркер СА 19-9 ми е 0.92 при норма до 0.37, а туморният маркер СЕА ми е 3.2 при норма (според различ­ни източници) 3.4 и 5. Това означава ли,че съм болен от рак?

Ивайло Недялков – Сливен

Основна характеристика на тумора е непрекъснатото и неконтролируемо от организма делене на група клетки, т.нар. туморни клетки. Те произхождат от нормални клетки, които са загубили физиологичните меха­низми на общуване с организма и на определен етап могат да прорастват в околните тъкани и да мигрират 6 други тъкани и органи, т е да метастазират. Няма клетка 6 организма на човек, животно или растение, която да не може да претърпи злокачествена трансформация, да се превърне в ракова.

АПРОПО!

  • Към края на двадесети век всеки четвърти възрастен човек в Европа и в Северна Америка завършва живота си като раково болен. Огромни са усилия­та на учени от много страни да бъде създаден диагностичен метод, който да открива раковите заболявания в ранен стадий, когато може да бъде осъществено най-ефикасно лечение. Рожба на тези усилия през последните четиридесет години са т. нар. тумор­ни маркери.
  • Понятието туморни маркери об­хваща вещества, които насочват към наличие на някакъв вид тумор.
  • Всички измервани сега туморни маркери говорят за наличие на тумор, ако надхвърлят определени прагови нива.

Туморните маркери в по-голя­ма или по-малка степен зависят от размера на тумора, т.е. не са подходящи за ранна диагностика (при малка по обем туморна маса маркерите могат да са в нормал­ни стойности).

Туморните маркери в пове­чето случаи са подходящи за проследяване след проведена операция или в хода на друг вид терапия.

Но само тези резултати още не доказват, че сте болен от рак. Нужни са и други изследвания.

Жлъчни заболявания, панкреатит, тютюнопушене и Черно­дробни болести могат да дове­дат до положителен маркер.

Не е трябвало да правите самостоятелно такива изслед­вания, тъй като не можете да ги изтълкувате сам. Сега, за да се успокоите, трябва да си напра­вите скенер на потенциалните, „застрашени“ органи.

Въпросният маркер има 50% шанс да греши, т.е. нищо не ви казва. Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *