Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Разликата между двете граници на кръвното трябва да е от 40 до 60 единици

Горната граница, която наричаме систолично налягане, зависи от количеството кръв, което сърцето изтласква за едно съкращение, т.е. от силата на сърцето. А долната, наричана диастолично, зависи от тонуса на съдовата стена и в определена степен ; от честотата на съкращението. Има още едно понятие – пулсово налягане. Това е разликата между горната и долната граница и тя трябва да е в рамките на 40 до 60 единици. Ако това пулсово налягане е малко – това е тревожен признак и може да означава отслабване на съкратителната дейност на сърцето.

Тъй като стойността на кръвното налягане е важна константа за организма, съществува сложна и съвършена система за неговото регулиране – тази система е т.нар. съдово-двигателен център и биологичноактивните вещества – адреналин, норадреналин, ангиотензин и др. Когато сме в покой, кръвното налягане трябва да отговаря на нормалните показатели, но когато е необходимо организмът да се мобилизира, т.е. при физическо натоварване или преди изпит например, тогава то за кратко време се повишава. Много често обаче се срещат отклонения и т.е. устойчивото повишаване или понижаване на кръвното налягане.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *