Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ИЗОНИД / ISONID

Съдържа изониазид, пшенично нишесте, повидон К-25, талк, магнезиев стеарат

Предназначение

ИЗОНИД е противотуберкулозен медикамент. Прилага се при лечение на белодробна туберкулоза, на извънбелодробни форми, както и профилактично за лица, пребивавали в контакт със заразоносители. Активната съставка на продукта – изониазид, убива патогените – причинители на болестта (туберкулозни микробактерии).

Как се приема

Медикаментът се приема перорално, на гладно.

Терапията с ИЗОНИД се провежда в две фази – интензивна и продължителна. При интензивната приемът е всекидневен; изчислява се индивидуална доза в зависимост от възрастта и телесното тегло; продължителността й може да достигне до три месеца. При продължителната се определя седмична доза, която се разпределя по равно за прием в два или три дни от седмицата; продължителността на тази фаза може да достигне до девет месеца.

Профилактичният прием е от три до 12 месеца.

Ако пациентът пропусне прием, това трябва да се направи при първа възможност или да се вземе обичайната доза в следващия час по план. Предозирането, особено при по-големи количества, може да има токсичен ефект. Задължително трябва да се потърси медицинска помощ, ако се проявят симптоми като гадене и повръщане, понижаване на кръвното, световъртеж, възбуда и разширяване на зениците, гърчове, халюцинации.

Самоволното спиране на приема може да причини рецидиви на заболяването и усложнения, затова то не бива да се прави без лекарска препоръка.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ИЗОНИД може да провокира симптоми на опасни състояния, които налагат незабавна лекарска намеса. Това е важно в случаите с болки в стомаха и гърба, които могат да са свързани с възпаление на панкреаса; разслояване на кожата и лигавиците – т.н. токсична епидермална некролиза; чернодробни усложнения с пожълтяване на кожата и склерите, отпадналост, изсветляване на екскрементите и потъмняване на урината, хепатит; т.н. DRESS- синдром с температура, обрив, отклонения на кръвни показатели, възпаления на вътрешни органи.

Пациенти са информирали още за болки в ставите, подагра, гадене и повръщане, пресъхване на устата, атипични пневмонии, висока кръвна захар, задържане на урината, обриви.

Има данни също и за случаи с възпаления на кръвоносни съдове.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ИЗОНИД не се прилага при алергия към някоя от съставките на лекарството.

Продуктът е противопоказан при остри болестни състояния на черния дроб, епилепсия или друга болест с гърчове.

Специална преценка е задължителна при пациенти със сърдечни заболявания.

Бременни и кърмачки биха могли да приемат ИЗОНИД само ако лекуващият прецени, че очакваните ползи от това превишават потенциалните рискове.

Пациентите на ИЗОНИД следва да шофират с особено внимание или да не шофират, ако лечението влошава концентрацията и вниманието или ако се проявяват странични ефекти от рода на халюцинации, гърчове, замайване.

Продуктът съдържа пшенично нишесте, което може да е проблем за пациенти с цьолиакия.

Взаимодействие с други медикаменти

Задължителна е преценката за безопасно съвместяване ва ИЗОНИД с други лекарства; особено важен е анализът при съчетаване с алуминиеви соли и хидроокиси, фенитоин, рифампицин, диазепам, варфарин, кетоконазол, кортикостероиди.

Препоръчителна е диета, която изключва продукти от рода на сирене, риба и червено вино – едновременният прием причинява главоболие и сърцебиене, високо кръвно, дразнене на очната лигавица, алергични реакции.

______

Усреднена цена в аптеките – 2 лв за 100 таблетки по 100 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *