Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Смяната на сезоните е опасна за хипертониците

Между другото, u хипертониците „със стаж“ ви знаят, че тяхното състояние директно зависи от бремето, от сезона. Не за да би развалим на­строението, а по-скоро да изострим Вниманието ви, иде напомним, че хипертонията отнема толкова човешки животи, колкото ракът, туберкулозата и СПИН, взети заедно. Тя е коварна, защото протича Скрито, без явно изразени симптоми. А през това време усложненията се развиват, без да „питат“ човека дали той знае въобще за своята диагноза, мито да „предупредят“ за последствията. Една от причините за печалната статистика е нежеланието на самите болни да положат усилия за собственото си оздравяване.

Замисляли ли сте се какво трябва да предприемете, аko започне да ви безпокои чувство на умора, слабост и периодично главоболие? Най-вероятно ще го отдадете на недоспиване и преумора, ще пиете витамини, може да си позволите няколко дни почивка и това е. Но това безкрайно недостатъчно. Между другото,

СТРАШНА Е НЕ САМАТА ХИПЕРТОНИЯ, СТРАШНИ СА УСЛОЖНЕНИЯТА – (кръвното налягане ще се понижи за известно време, Ю вътрешните органи могат така да пострадат, че не мога да не се възстановят вече. Т.е. ако не се лекуваме, нищо чудно един ден точно на вас да ви се случи 1ъбречна недостатъчност, или инфаркт на миокарда, инсулт.

Обострянията на хипертонията се проявяват т.нар. кризи – внезапно повишаване на кръвното налягане. Характерни са и други симптоми – главозамайване, главоболие, „мушици“ през очите, чувство за горещина, може да се влошат зрението и слухът, може да възникне прилошаване и повръщане. Кръвното може наистина да скочи до 170/110. Разбира се, всичко това няма да премине безследно за кръвоносните съдове ако такива състояния не се предотвратят, всичко може да свърши зле.

ЗA ДА СТЕ В БЕЗОПАСНОСТ, ЗАПОМНЕТЕ ПРЕПОРЪКИТЕ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ Би било най-добре, ако не само лекарите, но и самите болни и техните роднини имат някаква готовност възможните усложнения на хипертонията. От една страна не бива да се живее в очакване на поредната криза, това е много потискащо и неразумно. Това може з създаде напрегнат психологичен фон, който само [задълбочи болестта. Но ако подходите иначе – да не чакате пристъпите, а просто да сте готови за тях – да си имате ясен план за действие, тогава няма и да се наложи да мислите непрекъснато за тях. Дори може да си напишете на лист този план.

  • Винаги си дръжте близо до себе си препарат за бързо понижаване на кръвното – не този, който си пиете всеки ден.
  • При появяване на симптомите на хипертонична криза заемете полуседнало положение, измерете кръв­ното си и вземете лекарство, това, което е назначено от лекаря ви.
  • Извикайте Бърза помощ.
  • Ако лекарите се бавят, а кръвното не спада, след 30 минути приемете още едно хапче, но не повече.
  • Постарайте се да се отпуснете и не се притес­нявайте – бъдете сигурни, че скоро ще ви олекне и ще дойде помощ.
  • Ако около вас има близки от семейството, по­молете да ви направят топла баня за китките и стъ­палата. Може за 10-15 минути да наложите синапена лапа на прасците. Няма да е излишно да изпиете едно успокоително хапче.

ВНИМАНИЕ!

Никога не забравяйте колко много можете да помогнете и на себе си, и на кардиолозите. Налага се да промените начина си на живот. Това непременно ще подобри състоянието ви, ще понижи вероятността от усложнения и в редица случаи ще позволи да намалите терапията и да преминете към по-проста лечебна схема. Представете си колко ще спечели организмът ви, ако в крайна сметка стигнете до там, че да ви е достатъчно само едно хапче, а не цяла шепа.

СМЯНАТА НА КЛИМАТИЧНИТЕ УСЛОВИЯ Е ЕДИН ОТ ОСНОВНИТЕ ПРОВОКИРАЩИ ФАКТОРИ

Ежедневно измервайте кръвното си налягане и записвайте резултатите в специален дневник. В ника­къв случай не прекратявайте приема на препаратите без съгласието на лекаря, придържайте се към диета и избягвайте стресовите ситуации. Най-важното е правилно да разпределите приоритетите си: по­ставете на първо място собственото си състояние и самочувствие и тогава всичко непременно ще бъде добре.

Нека припомним още няколко задължителни мерки. На вас ви е необходима разумна двигателна активност, дневен режим, избягване на стресовите ситуации, про­мяна на диетата – понижаване употребата на натрий и насищане на храната с магнезий и калий. Ако сте с наднормено тегло – ограничете калорийността, коментират специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Смяната на сезоните е опасна за хипертониците

  1. Pingback: Защо ми влияе рязката промяна на температурата? | Лекува нет

  2. Pingback: 10 естествени начина за понижаване на кръвното налягане | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *