Храни и билки, спиращи косопада при жените

Има много причини за загуба на коса. Човешката коса расте в три етапа: анагенна, катагенна и телоген. Анаген е активен или фаза на растеж. Катагенна е сравнително кратка фаза на естествения цикъл на растеж на косата, а телоген е фазата на покой. Важно за здравословния растеж на косата е правилното хранене. Достатъчния прием на витамин А подпомага растежа на косата, дефицитът на този витамин е причина за косопад и пърхот.

Консумацията на растителни източници, като червени, жълти и оранжеви зеленчуци,както и някои тъмнозелени листни зеленчуци доставят необходимото количество витамин А на организма.

Животинските източници на витамин А са: черен дроб, рибено масло, яйца, подсилено мляко и др. Витамин В6, фолиева киселина и витамин В12 са от съществено значение за образуването на хемоглобин, чиято основна функция е пренасянето на кислород от белите дробове до тъканите на тялото и до косата.

яйца
При косопад хапвайте повече яйца

Най-добрите източници за доставка на тези витамини са следните храни: пиле, риба, свинско месо, черен дроб, бъбрек и соя. Доставката на фолиева киселина е 400 микрограма на ден за възрастен, нейни източници са храни, като: листни зеленчуци, портокалов сок, авокадо, цвекло, броколи, пшеничен зародиш и някои зърнени каши.

За да спрат косопада жените могат да използват и продукти като:

Арника – тя се слага на скалпа по два пъти на ден под формата на мехлем или тинктура от арника разредена с топла вода. Арниката подобрява кръвообращението и по този начин подпомага растежа на косата.

Жожоба – маслото от жожоба също е добро средство за спиране на косопада, използва се като се нанася директно върху кожата на главата.

Розмарин – за него се смята, че поддържа косата здрава и буйна. Смес от една част розмарин и две части бадемово масло се втриват в корените на косата два пъти на ден и така престояват в продължение на двадесет минути. Резултата се вижда още на първата седмица.

Градински чай – екстракт от него добавен към шампоана насърчава растежа на косата.

Шафран – масло от шафран втривано по десет минути в корените на косата увеличава притока на кръв и подобрява растежа на косата.

Изглед на опаковката на продукта Масло за косата против косопад
Масло за косата против косопад с екстракт от коприва, репей и витамини

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *