ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЛИПИДНИЯ ПРОФИЛ ТРЯБВА ДА СЕ ПОВТАРЯ НА ВСЕКИ 5 ГОДИНИ

Здравейте, моля пояснете какво представлява липидния профил и как трябва да се лекуват високите нива на холестерола?

Теодор Ставрев – Плевен

Всеки човек след 35 години е добре да си направи липиден профил и да разбере какъв е процентът на „лошия“ и на „до­брия“ холестерол в кръвта му. Това странно вещество хем ни е приятел, хем ни е враг. Прия­тел е, защото влиза в състава на всяка клетка, участва във формирането на клетъчните мембрани: в някаква степен ние сме направени от холесте­рол. Враг е, защото е склонен да се отлага по стените на кръвоносните съдове и да ги запушва. Преди се смяташе, че ако равнището на холестерола е повишено, това означава, че и рискът от развитие на атеросклероза нараства. Сега учените знаят, че това все още нищо не означава. Важно е в какви молекули-преносвачи (липопротеини) се намира ос­новната част на холестерола. На този принцип той е поделен на „добър“ и „лош“. С негова помощ лекарите прогнозират риска от развитие на инфаркт и инсулт: ако индексът е над 3 единици, трябва да се вземат мерки. Сумата от тези показате­ли се нарича липиден профил.

ВНИМАНИЕ!

Главният показател в липидния профил е равнището на общия холес­терол. Ако той е в нормата, като правило и другите показатели са добри. Ако е над нормата, лекарят се интересува точно кой холестерол преобладава. „Лошият“е основният виновник за появата на атероскле­ротични плаки. „Добрият“ отговаря за изхвърлянето на лошия. Има също така и равнище на триглицеридите – неговото повишаване говори за на­рушаване на мастната обмяна.

До неотдавна се смяташе, че безопасното равнище е до 2,2 ммол/л. Но през последни­те години се появиха данни, че равнището под 1,8 ммол/л говори за още по-малък риск от атеросклероза. Така че колко­то по-ниско, толкова по-добре. Какво трябва да правим, ако имаме повишен холестерол? Ако надвишаването е незна­чително и засяга предимно „добрия“ холестерол, просто яжте по-малко мазни храни и след известно време пов­торете изследването. Ако е повишен „лошият“ холестерол, първата крачка пък е правил­ното хранене. Това може да се окаже напълно достатъчно. Можете да започнете прием на биоактивни добавки с маст­ни киселини Омега-3. Ако след 3 месеца холестеролът про­дължава да си остава висок, трябва да започнете лечение със статини. Тези препарати позволяват да се понижи рав­нището на холестерола до нормата: след няколко месеца общият холестерол се нама­лява с 25%, липипротеините с ниска плътност – с 35%, а рав­нището на липопротеините с висока плътност се повишава с 5-8%. Но ако се отменят статините, цифрите бързо могат да се покачат до пре­дишните си опасни значения. Противопоказания за приема на статини са наличието на заболявания на черния дроб (изразена мастна дистрофия, цироза). Състоянието на този орган задължително трябва да се прецени преди приема на статините. За това трябва да се направи изследване на липидния профил и паралелно с това на ферментите АСАТ и АПАТ. Това се прави два пъти – 6 и 12 седмици след началото на терапията със станините, а след това на всеки шест месеца.

При нормални резултати е достатъчно липидният про­фил да се повтаря на всеки 5 години. Ако холестеролът е повишен и лекарят е предписал диета или станини, нивото му трябва да се следи по-често – първо на 3, а след това на 6 месеца, препоръчват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *