Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Биопсията може да потвърди диагнозата рак на панкреаса

Здравейте, моля ви да ми обясните как се определя стадият на рака на панкреаса?

Ангел Христов, Плевен

При поставянето на диагноза­та рак на панкреаса е необходимо вашият лекар да определи стадия на заболяването или по-конкретно степента на неговото разпростра­нение. За целта той ще назначи реди­ца тестове и образни изследвания. В повечето случаи разпространението на раковото заболяване може да се прецени реално едва след опера­цията. По време на оперативната интервенция хирургът отстранява разположените около панкреаса лимфни възли и взема късчета от съседни органи. Тези късчета пред­ставляват биопсичен материал, който се изследва под микроскоп за наличието на ракови клетки от хистолог. Въз основа на резултата от това изследване се определя и по­нататъшното поведение и лечение.

Терапевтичният план е строго индивидуален и се определя за всеки конкретен случай. Той зависи от голе­мината, локализацията и растежа на тумора, от стадия на разпростране­ние на раковото заболяване, общото Здравословно състояние и редица други фактори. Вашият лекар ще оп­редели подходящото за заболяването ви поведение и лечение.

Терапията при рак на панкреаса е трудна, най-вече поради факта, че диагнозата се поставя едва когато е настъпило разпространение на забо­ляването в други части на тялото.

Основните методи на терапия са:

  • операция;
  • химиотерапия;
  • лъчетерапия.

При оперативното лечение под обща анестезия се отстранява част или целият панкреас, а в редица слу­чаи и части от стомаха, дванадесе­топръстника и съседно разположени тъкани. Тъй като ракът на панкреаса се разпространява най-вече чрез лимфните пътища, по време на опе­рацията се премахват и разположе­ните в съседство лимфни възли. Те също се изследват за ракови клетки. Наличието им говори за възможно разпространение на заболяването в отдалечени части на тялото.

Химиотерапията използва меди­каменти, наречени цитостатици. В хода на лечението може да се прило­жи един или по-често комбинация от такива медикаменти.

Лъчетерапията използва високоенергийни лъчи за унищожаване на раковите клетки и потискане на техния растеж и делене. За разлика от химиотерапията тя има локално приложение и въздейства само на туморните клетки в съответната област. Лъчетерапията често се прилага след проведено оперативно лечение.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *