Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се преборим със състоянието на диабет

В много изследвания се потвърждава огромната роля на кон­трола на теглото за възстановяване толерантността към глюкозата. Нормалното тегло е прост и ефикасен път към здравето. Дори да свалите само 5-10%, се оказва достатъчно за стабилизиране на състоянието и отсрочване появяването на захарен диабет втори тип.

• Диетата. Основа на вашия хранителен режим трябва да са зеленчуците – краставици, домати, тиквички, тиква, патладжани, круши, корени от целина и магданоз, риба, бяло птиче месо, пълнозърнест хляб. Задължително намалете мазнините, особено наситените, а също и алкохола. Много опасни са скритите мазнини, които се съдържат в кренвиршите и в другите колбаси. Ограни­чете употребата на мазните млечни продукти. Силно ограничете лесноусвоимите въглехидрати. Такава е захарта и съдържащите я продукти: бонбони, шоколад, сладолед, сладка, сладки напитки, тестени изделия. И с плодовете трябва да се съобразявате – ако са сладки, яжте ло малко от тях, както и от сушените плодове. Но киселите можете да не ги ограничавате. Във вашите ястия трябва да се съдържа много съединителна тъкан – зеленчуци, пълнозърнест хляб, лен, водорасли, печени ябълки, ябълково пюре, булгур. За контрол на захарта в кръвта е полезно да приемате канела, ка­рамфил, дафинов лист. От напитките наблягайте на чай от листа на касис, от съцветия на земна ябълка, от пъпки на черна боро­винка, отвара от овес и други. Внимание! За вас е много полезен екстрактът от стевия. Той е незаменим, когато ви се прииска нещо сладичко. Тя съдържа стевиозид. А това вещество е 300 пъти по- сладко от захарта. Изследвания показват, че при редовна употреба на стевиозид в кръвта се понижава съдържанието и на захарта, и на холестерола. Със същата тази стевия можете да си приготвяте различни ястия, вкл. и сладки.

• физическата активност. Не мислете, че ви караме да харчите пари за фитнес. За вас е подходяща всякаква физическа активност, включително ходене,бягане, плуване, каране на колело. Или просто си работете спокойно в градината и на вилата. Ако въобще нямате време за тези „екстри“, тогава изкачвайте стълбите поне до втория етаж. Не ползвайте обществен транспорт за 1-2 спирки. Правете си физически упражнения – просто гимнастика, каквато ви допада. В подкрепа на всичко това, което говорим за физическата актив­ност, ще ви приведем един много интересен факт: заниманията с физически упражнения позволяват да се понижи нивото на риска от развитие на диабет с цели 58%. В същото време приемът на лекарства понижава този риск само с 31%, споделят специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *