Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Радиацията вреди най-много на децата и неродените бебета

Не бързайте да пиете йод – хапчетата калиев йодид действат най-добре 1-2 часа преди радиоактивният облак да стигне съответната територия. Опасният йод-131 има период на полуразпад от 8 дни.

От реакторите на АЕЦ „Фокушима – 1” не спира да излиза опасен дим.

Япония се гърчи в ада на аварията в тяхната АЕЦ „Фокушима – 1” вече седмица и прави отчаяни опити овладее ситуацията, за да не се стигне до световна ядрена катастрофа. За съжаление обаче прогнозите на експертите не са никак оптимистични. Дори японската агенция за ядрена безопасност повиши оценката си за риска от аварията в АЕЦ„фукушима-1″ с една степен и вече го оценява на пета степен по международната скала за ядрени инциденти. Аварията в Чернобилската АЕЦ през 1986г. бе оценена с най-високата, седма степен по съща­та скала. Въпреки героичните усилия на работещите в централата да охладят взривените реактори, за първи път представители на компанията-оператор признаха, че обмислят затрупването на целия комплекс с пясък и бетон, което е знак, че другите действия може и да не дадат резултат. По същия начин постъпиха експертите и с централата в Чернобил, която до ден днешен е обвита в бетонен саркофаг, а територията около нея прилича на безлюдна пустиня. Какви са последиците за здравето от облъчването с радиация и ще стигне ли тя до България, това е въпросът, който тормози всеки от нас.

След аварията в Чернобил се родиха стотици деца с тежки увреждания.

В петък -18 март, офици­алното съобщение на нашата Агенция за ядрено регулиране (АЯР) беше, че в България и останалите държави от Европа няма промяна на радиационния фон, резултат от инцидента в Япония. Данните от Национал­ната автоматизирана система за непрекъснат контрол на ра­диационния гама-фон показват, че стойностите са нормални за естествения фон на България и Европа, и няма нищо притес­нително за човешкото здраве, съобщи председателят на АЯР Сергей Цочев.

Радиоактивните частици, изхвърлени в атмосферата от повредените японски ядрени реактори, могат да заразят хранителните вериги и водните ресурси на планетата, поставяйки под риск от ракови заболявания децата и още неродените бебета, предупреждават експерти, съобщи Агенция „Ройтерс*.

Експлозиите могат да подложат хората на радиация за дълъг период от време, повишавайки риска от ракови заболявания – предимно на щитовидната жлеза, на костите и на кръвта (левкемия). Най-уязвими са децата и неродените бебета“, коментира химикът-патолог Лам Чингуан, член на American Board of Toxicotogists. Хлапетата и неродените са подложени на по-висок риск. защото клетъчното деление в организмите им е по-бързо, отколкото при възрастните.

Радиоактивните частици не могат да бъдат спрени по никакъв начин, тъй като се носят във въздуха, полепнали върху капчици влага. Те могат да се вдишат веднага или да паднат вторично с дъжда върху водните басейни и сушата, замърсявайки зърнените култури. морската флора и фауна, питейната вода. Кравето мляко е също уязвимо, ако сеното или тревата са заразени с радиация. Тревогата на токсиколозите е. че димът от авариралите реактори ще бъде абсорбиран от морската вода и така ще засегне живите организми в нея.

Радиацията е особено ОПАСНА И ЗА РЕПРОДУКТИВНИТЕ СПОСОБНОСТИ НА ХОРАТА и може да предизвика безплодие. Промените и мутациите в човешката ДНК предизвикани от радиацията, също повишават рисковете от ракови заболявания.

Нормално е, както навсякъде по света, и у нас да има панически страх от радиационно облъчване, още повече пазейки спомените от Чернобил. Въпреки това спецалисти настояват да не се приема йод профилактично, без да има увеличение на радиацията у нас. „Не давайте йод на децата си, можете да изгорите вътрешностите им. Направих изчисления и съм категорична, че радиационният облак няма да стигне до България. Пресметнах и как се е отразила чернобилската авария в Япония препи 25 години. Японците са поели от Чернобил по 10 микросиверта за една година. Това се равнява на дозата за два дни от естествения радиационен фон. Сега същото ще се случи на европейците като последица от катастрофата в японската централа”, уверено заяви Марина Низамска. която отговаря за аварийните ситуация в АЯР.

Безконтролното приемане на йод, който се продава в аптеките, уврежда щитовидната жлеза, обясниха от здравното министерство. Основните мерки, които трябва да се предприемат при евентуално радиационно замърсяване, са да не се излиза на открито. Когато се излиза навън, да се използват памучно-марлени превръзки или някакви респираторни маски. Също така е нужно да се уплътнят прозорците на жилището и да не се използват вентилационни системи.

Йодната профилактика е защитна мярка с цел да не се допусне увреждане здравето на хората в резултат на натрупването на радиоактивен йод в щитовидната жлеза при възникване на ядрена авария. Профилактиката се извършва чрез приемане на таблети калиев йод, съдържащи стабилен (нерадиоактивен) йод. По този начин предварително се насища щитовидната жлеза със стабилен йод и се предотвратява попадането на радиоактивен йод в нея при вдишване, или поглъщане на замърсени храна, мляко, вода, съобщиха от Националния център по радиобиология и радиационна защита.

ОСНОВНАТА ОПАСНОСТ ЗА ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ идва от радионуклеидите на йода, като водещо място има йод-131, чийто период на полуразпад е 8 дни. Други радиоактивни изотопи, като йод-132, йод-133, йад-134 и йод-135, имат по-малко време на живот и техният принос е пo-малък. Най-ефективно е, ако профилатиката се проведе 1-2 часа преди или по време, когато радиоактивният облак е над съответната територия. Ефективността на йодната профилактика намалява 10 пъти, ако бъде приложена 5 ч. по-късно. В страната е създадена организация за провеждане на профилактика и са осигурени таблетки калиев йодид, които се съхраняват в общинските администрации.

Дозировката на приеманите йодни таблетки зависи от възрастта на засегнатия. 1 грам стабилен йод е максималното количество, което е допустимо да приеме човек в продължение на 10 дни. Това означава, че хора на възраст над 12 години не трябва да приемат повече от 2 таблетки калиев йодид дневно, при което продължителността на йодната профилактика не трябва да бъде повече от 10 дни. За новородени до 1 месец например се разрешава еднократно само една четвъртинка от стандартната таблетка 65 mg калиев йодид. При нарушение във функциите на щитовидната жлеза, бронхиална астма, бъбречна и имунна недостатъчност, йодните таблетки се вземат след консултация на лекар. Децата под 1-годишна възраст, бременните жени, кърмачките и хората, страдащи от нарушение на функции на щитовидната жлеза, също трябва да приемат йодните таблетки под лекарски контрол, йодните таблетки се вземат след ядене, като се натрошават и поемат с много течности, за да се избегне или намали нежеланото дразнене на стомашно-чревния тракт. Възможни са странични ефекти при приемане на йодни таблетки, които не се отнасят до щитовивата жлеза: метален вкус, гадене и повръщане, диария, стомашни болки, алергични реакции, оток,  затруднено дишане, зачервяване на кожата, сърцебиене, предупреждават специалистите на в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *