ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво представлява цветната слепота при деца и има ли лечение за нея

Цветната слепота не означава пълна слепота. Тя е състояние, при което детето не може да вижда цветовете в синьо, зелено, жълто и червено. Цветната слепота им позволява да виждат само в нюанси на сиво, черно и бяло. Не разполагат с визуално възприятие и са чувствителни са към ярка светлина.

Далтонизмът е главно наследствен проблем, като момчетата са най-силно засегнати. За това заболяване няма лечение. То е причинено от неизправност в ретината на окото, тя преобразува слънчената енергия в електрическа енергия, която се предава на мозъка чрез конуси. Цветната слепота се намира в хромозомите. Понякога някои проблеми в очите или мозъка също може да предизвикат далтонизъм.

Дете страдащо от далтонизъм, ще има затруднения при разграничаването на някои конкретни цветове, ще има замъглено виждане, на моменти, а също и ще вижда предметите в нюансите на сивото. За да се провери дали едно дете има далтонизъм се прави специален тест, наречен Ишихара, при който пациентът чете текстове състоящи се от цветни петна. Лечението трябва да се започне в по ранна възраст. Далтонизмът може да се лекува само, ако е придобит, ако е наследствен това е невъзможно. Децата с придобит далтонизъм могат да се лекуват с помоща на специални лещи. За да се облекчи цветната слепота при деца, при които е наследствена се използват специални цветни очила, които им помагат да водят по пълноценен начин на живот.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *