Учените се научиха да диагностицират любовта

Учените твърдят, че вече може да се измери по съвсем нормален медицински път сериозността на отношенията.

Специалисти от университет­ския колеж в Лондон стигнали до този извод, след като изследва­ли на магнитно-резонансен томограф мозъка на хора в момент, в който разглеждали на снимки своите възлюбени. Учените от­крили, че мозъкът на искрено влю­бените функционира еднакво, и то независимо от пола и сексуалната ориентация.

Невролозите Семир Зеки и Джон Ромайя се занимават с изу­чаване на онези дялове от главния мозък, които отговарят за ро­мантичните чувства. Авторите на разработката разказват, че за това ново изследване ги били вдъхновили описанията на любо­вта в световната литература. В книгите от различни епохи и времена, на различните народи това чувство се изобразява по сходен начин, независимо от пола и сексуалната ориентация на персонажа. Почти винаги момен­тът на възникване на любовта се описва като „удар от мълния“, като „избухване“, „сякаш стрела е пронизала сърцето“ и т.н. Което показва, че усещането на влюбеност се съпровожда с някакви неврологични процеси в човешкия мозък.

И ето че сега, в най-ново вре­ме, с помощта на съвременните технологии най-накрая успяха да изяснят какви именно дялове от мозъка се активизират при влю­бените хора.

Някои изследователи преди го­дини забелязаха различия в мозъка на хомосексуалните и хетеросек­суалните, които се проявяваха например в размера на хипоталамуса и в степента на асиметрия на двете полукълба, споделят специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Учените се научиха да диагностицират любовта

  1. Pingback: Когато тялото говори…за любов!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *