Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Астмата свързана ли е с алергичния ринит?

Преди няколко месеца ми откриха астма. Имам и алергичен ринит – алергич към домашен прах. Въпросът ми е – ако се излекува алергията, ще ми изчезне ли астмата, или това са две различни заболявания? Пия цетеризин по една таблетка и инхалатор серетид. Има ли излекуван от астма или ще си остана с това заболяване за цял живот?

Сашо Янакиев, Варна

Двете заболявания са свързани – организмът ни има т.нар. алергична предиспозиция – склонен е към алергични състояния и заболявания. За лечението – на първо място, максимално ограничаване на контакта с провокиращия фактор. А след това идват лекарствата – инхалаторни кортикостероиди, бронходилататори и т.н. Дали ще се излекувате напълно – всичко зависи от степента на те­жест на астмата и другите симптоми, от спецификата на организма, от адекватна­та терапия. Заболяванията са хронични и трудно могат да се преодолеят напълно. Затова не могат да се да­дат гаранции, но при добър режим може да се намали честотата на пристъпите дотолкова, че почти да ги забравите.

Астмата е свързана със стесняване на въздухоносните пътища (бронхи), които водят от трахеята до белите дробо­ве. През бронхите преминава въздухът, който вдишваме, и въглеродният диоксид, кой­то издишваме. При хората с астма дихателните пътища са винаги чувствителни и леко оточни. При астматичен пристъп бронхите се свиват, следователно въздухът пре­минава през по-тясно прос­транство от нормалното и като резултат дишането се затруднява, а възпалението често предизвиква отделя­нето на храчки. По време на астматичен пристъп издиш­ването е особено затруднено, затова и боледуващите от астма често правят резки кратки вдишвания, а издишват бавно и с усилие.

Основните симптоми са затруднено дишане, недостиг на въздух и чувство за стягане в гърдите. Долавят се хрипове, а често при децата водещият симптом е кашлицата.

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА АСТМАТИЧНИЯ ПРИСТЪП?

Той може да бъде свързан с физическо натоварване, ниски температури или да се появява нощно време. Пристъпът може да бъде причинен от алергени, например котешка козина и микрокърлежи (акари), от замърсители като например вредни газове и цигарен дим, както и от химични субстан­ции, причиняващи дразнене, сред които са и някои домашни почистващи препарати.

В някои случаи астматичните пристъпи биха могли да бъдат отключени дори от вещества, ползвани във всеки­дневието. Ако причината бъде открита, би било възможно да се избягва досег с нея, например да се чисти прахът възможно най-често или да се избягва цигареният дим. Цел­та обаче на контрола върху астмата е да се води живот без ограничения, налагани от болестта, за възможно най- голям брой пациенти.

Някои боледуващи от астма се нуждаят единствено от медикаменти, облекчаващи симптомите, когато ди­шането им е затруднено. Други пациенти се нуждаят от всекидневно лечение с противовъзпалителни медикаменти, които предотвратяват по-сериозни пристъпи. При спеш­ни случаи се прилагат бързо действащи медикаменти за облекчаване на симптомите възможно най-бързо, за да се възстанови нормалното дишане. Такива лекарства могат да бъдат под формата на инжекции, но често се предписват в инхалаторна форма – устройство, което разпрашва лекар­ственото вещество, за да улесни неговото вдишване. При тежки пристъпи е възможно да има нужда и от медикамен­ти под формата на перорални таблетки, за да се ограничи възпалението и да се предотвратят бъдещи пристъпи, споделят специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *