ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ВАЛСАКОР /  VALSACOR

Съдържа валсартан, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, повидон, кроскармелоза натрий, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, хипромелоза, титанов диоксид, макрогол 4000, железни оксиди

Предназначение

ВАЛСАКОР е медикамент за контрол на кръвното налягане. Принадлежи към т.н. ангиотензин II рецепторни блокери; благодарение на действието му кръвоносните съдове се разширяват и настъпва понижаване и нормализиране. Прилага се при деца над 6 години и при възрастни.

Как се приема

Терапиите с ВАЛСАКОР са под лекарски контрол. Медикаментът се назначава в дози и с продължителност на приема в зависимост от възрастта и здравословния проблем на пациента. Таблетките се поглъщат цели, с вода, независимо от храненията. Приемът на индивидуално определената доза е по едно и също време всеки ден.

Най-често лекуващият определя дневна доза от 80 мг за възрастни и за деца над 6 години и с тегло по-високо от 35 кг. При деца с тегло под 35 кг еднократната дневна доза е 40 мг. Възможно е при някои пациенти дозата да е по-висока с оглед състоянието им; допустимо е приложение на таблетки от 160 или 320 мг. По преценка на лекуващия едновременно с ВАЛСАКОР може да се взема и диуретик.

Ако пациентът пропусне прием, дозата се взема при първа възможност или се изчаква приближаващото време на следващия. При предозиране се търси медицинска помощ.

Прекратяване на приема е допустимо само по лекарска препоръка.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ВАЛСАКОР може да предизвика алергични реакции, изразени в сърбеж, копривна треска, оток на устните и гърлото, ангиоедем. Тази симптоматика изисква незабавна медицинска намеса.

Често коментирани странични ефекти са световъртеж и замайване, отслабване на бъбречните функции. По-рядко се съобщава рязка загуба на съзнание – синкоп, мускулни крампи, отоци на крайниците, кашлица и затруднено дишане, гадене, болки в корема, диария, отпадналост.

Съобщавано е за симптоми на бъбречна недостатъчност, булозен дерматит, оток на ставите, подуване на лимфни възли, миалгия, цитопения, нарушения на водно-солевия баланс, отклонения в показатели на кръвната картина, възпаление на гърлото, висока температура, смущения в чернодробните функции.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ВАЛСАКОР не се прилага при алергия към някой от компонентите на медикамента.

Противопоказан при тежки чернодробни страдания и диабет.

Не се прилага при бременност и кърмене.

За рискови пациенти трябва да се прецени дали съществува опасност от усложнения след прием на този продукт. Това се отнася за болни с проблеми на черния дроб, бъбречно заболяване или с трансплантиран бъбрек, при стеснена бъбречна артерия, при тежко сърдечно заболяване освен инфаркт и сърдечна недостатъчност, при хиперактивни надбъбречни жлези, при дехидратация.

Не се прилага при деца под 6-годишна възраст.

Взаимодействие с други медикаменти

Необходима е внимателна преценка при назначаването на лекарства за паралелен прием – особено други продукти за намаляване на кръвното, например диуретици. Предупреждението засяга възможното съчетаване с калий-съдържащи продукти, литий, някои антибиотици, АСЕ-инхибитори и съдържащите алискирен.

Усреднена цена в аптеките – 13 лв за 30 таблетки по 320 мг.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *